Трамп хоче отримати контроль над Департаментом юстиції та ФБР

Трамп хоче отримати контроль над Департаментом юстиції та ФБР

В разі обрання президентом республіканець обмежить незалежність органів, які висунули звинувачення на його адресу.

Дональд Трамп після повернення до Білого дому ставить собі за мету встановлення контролю над двома державними органами, відповідальними за кримінальне переслідування - Департаментом юстиції та Федеральним бюро розслідувань.

Як пише Reuters, радники республіканця вже розробили план "перезавантаження" цих установ, яке фактично позбавить їх декларованої незалежності від президента.

Захоплення Департаменту юстиції буде відбуватися у два кроки: спершу його мають "заполонити" консерватори, які не здатні відповісти відмовою на контроверсійні накази з Білого дому. А згодом запланована реструктуризація, яка надасть право ухвалювати рішення не бюрократам-кар'єристам, а лояльним до адміністрації глави держави посадовцям. Це дозволить республіканцеві без опору просувати ідеї, які подобаються радикальній частині його виборців, а також в разі потреби розпочати судові процеси проти Джо Байдена.  

Що ж до ФБР, то Трамп помститься бюро за участь у висуненні проти нього звинувачень, суттєво обмеживши його повноваження та передавши їх іншим правоохоронним органам.

Трамп не приховував, що в разі перемоги на виборах може організувати кримінальне переслідування свого опонента-демократа.

***

Майкл Коен на суді розповів про "кампанію тиску" на нього з боку людей Трампа

У вівторок колишній юрист Дональда Трампа та його політичний консультант Майкл Коен давав свідчення у справі, у якій експрезидента звинувачують у фальшуванні ділової документації, щоб приховати виплати зірці порнофільмів Стормі Деніелс за мовчання про їхній ймовірний сексуальний зв'язок.

Коен детально розповів присяжним про те, що він назвав "кампанією тиску" на нього з боку прихильників колишнього президента Трампа, щоб переконати його лишитись лояльними до свого колишнього клієнта.

Прокурори показали присяжним електронні листи, які разом зі свідченнями Коена вказують на те, що люди з оточення Трампа переконували Коена триматись на боці Трампа після того, як у 2018 році в будинку Коена, в його офісі та готельному номері відбулися обшуки у рамках федерального розслідування роботи, яку він проводив від імені Трампа.

Коен розповів, що йому пропонували створити зворотний канал із Трампом через колишнього мера Нью-Йорка Руді Джуліані, який на той час приєднався до команди юристів Трампа. Сам Джуліані, за словами Коена, також тиснув на нього "постійними дзвінками" та довгими електронними листами.

"Це було частиною кампанії тиску. ... Що тобі брешуть, що тебе все ще поважають, президент тебе все ще підтримує, не розмовляй ні з ким, не слухай, що говорять якісь журналісти", - розповів на суді Коен.

"Не переходь на той бік. Не розповідай. Не співпрацюй", - продовжував він.

Врешті, розповів колишній консультант Трампа, він вирішив, "що настав час прислухатися" до своєї родини, а не залишатися вірним Трампу.

"Я більше не хотів брехати для президента Трампа", — сказав Коен.

Адвокати Дональда Трампа намагалися заперечити його свідчення про те, що Трамп був залучений у схему купівлі мовчання порнозірки.

Коен, який понад десять років працював на Трампа, вже відповідав на запитання прокурорів протягом приблизно дев'яти годин у понеділок і вівторок.

Він засвідчив, що Трамп наказав йому заплатити 130 тисяч доларів зірці порнофільмів Стормі Деніелс у 2016 році, щоб вона мовчала про ймовірний сексуальний зв’язок з Трампом у 2006 році, і щоб це не вплинуло на його президентську кампанію. Потім, як зазначив свідок, Трамп схвалив план відшкодування цих грошей Коену через низку фальшивих рахунків.

Майкл Коен раніше відсидів у федеральній в’язниці за різні злочини, включно з приховуванням грошей і за брехню під присягою.

Протягом приблизно двох годин перехресного допиту адвокат Трампа Тодд Бланш методично пройшовся по численних публічних коментарях Коена про Трампа в останні кілька років, щоб підкреслити його перетворення з прихильника Трампа на ворога.

Бланш також припустив, що Коеном рухали гроші, помста та слава, а не справедливість, коли запитав Коена про мільйони доларів, які він заробив на двох детальних мемуарах, і про мільйони підписників на його подкаст, де часто лунала критика колишнього президента.

Захист Трампа показав присяжним фотографії товарів на тему Трампа, які продають на вебсайті Коена, включно з кухлями з написом: "Відправте його до великого дому (сленговий вираз для в'язниці), а не до Білого дому".

Коен є головним свідком обвинувачення у цьому судовому процесі, який розпочався 15 квітня і, ймовірно, наближається до кінця.

Прокурори повідомили судді у вівторок, що Коен буде їхнім останнім свідком. Його перехресний допит продовжиться у четвер, після запланованої перерви у середу.

Прокурори кажуть, що Трамп повернув кошти Коену після виборів, створивши фальшиві записи, які вказували на те, що вони були направлені на покриття судових витрат.

77-річний Трамп, ймовірний кандидат у президенти від Республіканської партії 2024 року, не визнає себе винним і заперечує будь-які сексуальні стосунки з Деніелс. Він схарактеризував цю справу як політичну спробу втрутитися в його кампанію з повернення до Білого дому.

Американська порнозірка Стормі Деніелс на суді у справі щодо колишнього президента Дональда Трампа детально розповіла присяжним про сексуальний зв’язок з ним.