"ТРИ ФОКУСИ ТА ОДНА ПОРАДА" - Николай Ильинов

"ТРИ ФОКУСИ ТА ОДНА ПОРАДА" - Николай Ильинов

Прочитав пост від Тараса Козака (депутат від партії Голос в Київській Раді) що мов, прибідняються українці, не так погано ми живемо: офіційна зарплата зросла на 16% за рік, а інфляція склала всього 5%. Чесно кажучи, не знаю, чи то свідомо Тарас вводить людей в оману, чи дійсно не розуміє, як це відбувається, але, чомусь, у людей відчуття, що стало жити гірше.
Отже, давайте я вам зараз покажу три фокуси, як можна на папері прикрасити ситуацію.
Фокус ПЕРШИЙ. Завдяки пандемії, введенню лохдаунів, та інших карантинних обмежень, роботу втратили близько 2 млн людей (як заявив на днях прем’єр-міністр Денис Шмигаль), тобто - це кожен восьмий працездатний або 20% всіх офіційно працюючих людей, в основному, в малому та середньому бізнесі. Ми прекрасно розуміємо, що в малому та середньому бізнесі основна маса людей працюють офіційно на мінімалку, або на зарплату трохи більше мінімалки, а інше отримують в конвертах. Якщо, наприклад, в грудні 2019 року у нас було близько 2,1 млн людей с зарплатою до 6000 грн, а у інших 8,4 млн громадян середня зарплата була 13830 грн то в середньому по Україні вона була 12264 грн.
А тепер давайте звільнимо 2 млн людей, з яких 80% будуть с самою низькою зарплатою. І ось, ми вже бачимо, що не створив жодного робочого місця, а навпаки викинув 2 млн людей на вулицю, у нас середня зарплата зросла на 9%. Але це не все, є ще один фокус.
Фокус ДРУГИЙ. Працює людина продавцем або офіціантом в грудні 2019 на мінімалку 4173 грн, але власник магазину або кафе витрачає на цього робітника 15000 грн, з яких 4173 грн –офіційна зарплата, 918,06 – ЄСВ та 9908 грн дає у конверті, а сам працівник після сплати податків отримує на руки 13268 грн. Пройшов рік, завдяки «вумному» уряду, який почав піднімати зарплату під час падіння економіки, підприємець теж вимушений піднімати мінімальну заробітну зарплату до 5000 гривень, але від цього він не став більше витрачати на персонал, бо немає з чого, економіка падає. Таким чином, збільшивши зарплату до 5000 грн, ЄСВ зросло до 1100 грн, а в конверті працівник тепер отримує всього 8900 грн. Отже офіційно, по статистиці, у нас зарплата зросла на 20 відсотків, а в кишені у працівника стало на 343 гривні менше.
Ну і ТРЕТІЙ фокус, з інфляцією. Так, інфляція дійсно складає 5% за рік і для людини, яка заробляє достатньо грошей, щоб повністю купувати всі товари, які включені в корзину, від хліба до автівок, вона дійсно склала 5%, з яких зростання цін на молоко склало 4%, на хліб на 10%, на яйця на 30%, на рослинну олію на 22%, на табак на 21%, на освітні послуги на 15%, на водопостачання на 16% на газ на 56% , але в той же час на побутову техніку всього на 2%, а на аудіо-фото та комп’ютерну техніку взагалі падіння цін на 8%. Таким чином, в середньому, інфляція склала 5%. І це я робив аналіз за минулий рік, тобто зростання цін, яке відбулися в 2021 році тут не враховано.
Так що робити, щоб відчути покращення в житті? Поки, з наведеної інформації, в мене тільки одна порада: відключайте газ, кидайте палити та привчайте свій шлунково-кишковий тракт переварювати аудіо-фото та комп’ютерну техніку, час кібер-людей не за горами.