"ТРИ ПОПЕРЕДЖЕННЯ" - Ростислав Павленко

"ТРИ ПОПЕРЕДЖЕННЯ" - Ростислав Павленко

Під час недільного гала-концерту на тему «Жить стало лучше, стало вєсєлєє» Голова ВР Стефанчук похвалився, що «завтра-післязавтра» всі побачать рівень спікерської дипломатії на просуванні інтересів України в Конгресі США.

Минув майже тиждень, сигнали з Вашингтона радше негативні.

Натомість до Стефанчука намагаються докричатись європейські колеги.

У нинішнього керівника ВР, певно, буде спеціальне місце на стінці - для трофеїв, адресованих йому з Європи.

Тут доповідь, представлена на Єврокомісію щодо стану готовності України щодо переговорів про членство. Там і свобода слова (включно з засудженням відключення трьох незалежних телеканалів), і необхідність плюралізму в парламенті, і вимоги верховенства права. Не почули в офісі, не веліли й спікеру.

Поряд - рішення Євроради про умови виділення Україні 50 млрд євро життєво необхідної допомоги. Знов-таки, плюралізм, парламентська демократія, верховенство права.

Не знають таких слів мудрагелі.

Сьогодні колекцію увінчав Європарламент. Резолюцією про підтримку України у війні з росією. Документ справді історичний. Деімперизація росії. Але, щоб це здобути, треба ж бути спроможним. ЄП і розписав: вступ до ЄС на основі досягнень (демократія, верховенство права, свободи- п. 26). Місцеве самоврядування, сильні громади - п.27. І вже для геть непонятливих - стурбованість з приводу обмежень у виконанні обовʼязків, зокрема виїзду за кордон, опозиційних депутатів; заклик використовувати в боротьбі усі українські політичні можливості (п. 42).

Три інституції, які виробляють і впроваджують політику ЄС, висловились про одне й те саме. Дедалі конкретніше і недвозначніше.

Бажання почути знов не видно.

Але три попередження вже прозвучали.

Не буде виконання - не буде Європи. Ба більше, не буде і допомоги.

А без допомоги не буде України. Однак у процесі не стане тих, хто до цього довів.

Тому слухайте. І виконуйте. Поки не пізно.