"ТРОХИ ХОЛОДНОГО ДУШУ" - Олег Пономар

"ТРОХИ ХОЛОДНОГО ДУШУ" - Олег Пономар

Всоте про санкційну політику США щодо Московії під час президентства Трампа. Кілька ремарок і риторичних запитань.

Рівно чотири місяці тому я коментував слова Курта Волкера про те, що США можуть накладати нові санкції на Московію кожні 2 місяці, тож нумо дочекаємося й тоді потішимось. Минуло 4 місяці — а віз з місця ані руш.

Йдемо далі.

З'явився новий законопроект (на правді старий МаКейнівський, який минулого року просто 'загубився' в Конґресі і став таким чином протермінованим і тепер його треба вносити заново і проходити всю процедуру теж заново. І шатдаун тут абсолютно ні при чому — бо шатдаун був у 2019 році, а законопроект Джона МакКейна було протерміновано у 2018 році).

Так, це сильний законопроект і дай Бог його ухвалять, але нам пропонують тішитися авансом. Та цей законопроект ще має пройти комітети обидвох Палат, потім його мають ухвалити в ідентичній редакції і в Палаті представників, і в Сенаті, а потім його має підписати Трамп. Звідки така впевненість, що це не буде довгим і важким процесом? Адже Республіканська партія є сильно корумпованою Московією, а новий закон завдав би відчутного удару по її економіці.

Далі.

Уявімо, що республіканці і Трамп раптом прокинулися і їм стало соромно. Гаразд.


Тоді що заважає Тампові накласти санкції, які передбачено законом Конгресу від літа 2017 року (CAATSA)?. Згідно з цим законом, санкції мають накладатися вводитися кожні 60-180 днів і протягом двох років вже пропущено кілька пакетів. Що заважає накласти їх прямо сьогодні?

Далі.

Санкції за отруєння Скрипалів у Великій Британії.

Другий (справжній і важливий) пакет санкцій мали накласти ще в листопаді 2018, але теж цього не зробили. Всі просто мовчать. Що заважає Адміністрації Трампа зробити це прямо сьогодні? Чому республіканський Сенат не критикує Трампа, а лише Палата, де більшість у демократів?

Ось такою є реальність. Протягом останніх двох років нових санкцій немає, попри те, що розмов про них багато. Але проти компаній Дєріпаски санкції скасовано. І це факт.

Тому я не бачу жодного резону впадати в ейфорію і тішитися наперед. Коли цей законопроект пройде весь свій довгий і нелегкий шлях і його підпише Трамп, - тоді можна буде зрадіти. А найкраще радіти аж тоді, коли він почне застосовуватися і санкції за цим Законом почнуть діяти, і коли він не повторить сумну долю закону-2017 CAATSA, коли той залишився на папері, хоча його й ухвалили й підписали.

Як вам такий душ?

Олег Пономар