"Трохи інфернального покращення" - Олег Шарп

"Трохи інфернального покращення" - Олег Шарп

В Україні найближчим часом знову збільшать податки. Мінфін уже працює над відповідним законопроектом.

Йдеться про підвищення ПДВ - орієнтовно до 23% (зараз - 20%) та військового збору - з нинішніх 1,5% до 5%. При цьому військовий збір планують стягувати з фізосіб-підприємців першої групи, які зараз сплачують лише єдиний податок.

Причина закручування податкових гайок лежить на поверхні – у бюджеті не вистачає грошей. Глава Мінфіну Сергій Марченко оцінює бюджетну дірку близько 5 млрд доларів (а це більше 200 млрд гривень). Але звучать ще більші цифри.

ПДВ – бюджетоутворюючий податок, він закладений у цінники практично на всі товари та послуги. Тому збільшення податку на додану вартість ляже на гаманці українців. Причому, як прогнозують експерти, запуститься маховик подорожчання – ціни зростуть щонайменше на 5%. А ліки взагалі можуть подорожчати на рекордні 15%.

Військовий збір - це не лише податок "із зарплат". Його платять, наприклад, при купівлі-продажу авто та квартир. І кожен додатковий відсоток податку там – це великі гроші.

Але збільшення ПДВ та військового збору – далеко не єдині податкові нововведення, які готують влада.

На низькому старті також підвищення акцизів на пальне, яке може статися вже з 1 липня.

І навіть це ще не все. Чого тільки вартує боротьба з картковими розрахунками!

Як влучно зазначив один з представників бізнесу (O. Derkach), така «боротьба» - це коли навколо тебе бігає стадо слонів, витоптуючи твій город, а ти борешся з мишами у сараї.

Чи не краще було би зосередитись на боротьбі з розпилом бюджету, сірими схемами, контрабасом, казино, лівим тютюном і горілкою етс. Там мільярди, якщо не десятки мільярдів ховаються. 90 відсотків населення нічого не продають зі своїх карток. Ну хай не 90, хай 80. А ті 20, що продають, та дай бог їм здоровʼя сто років продавать, лиш би нікого не чіпали. Бо якщо перестануть, то іншим 80 їх годувати прийдеться.

Знову порохоботи кричать «вовки»? Я не порохобот, і виступаю проти зеленої влади тільки тоді, коли вона дійсно творить дурню. А інакше все, що я перелічив, по-іншому назвати не можу. Бо більшість й так віддають останнє на донати при тому, що виділена західна допомога розрахована на те, щоб практично повністю наповнити бюджет.

Але зась! Затягувати пояси знову будуть вимушені громадяни та малий бізнес - все як завжди.