"Трохи про фортифікацію" - Дмитро Іванов

"Трохи про фортифікацію" - Дмитро Іванов

У нас більше 2000 км кордону.

І повірте, я дуже хочу бачити по всій його протяжності ото, що ви бачите на картинці, плюс мінні поля у 80 рядів, ну і подвійний рів з крокодилами.

Чи буде це колись? Ні, не буде, а шкода.

Я міг би зараз написати багато тексту про оборонні позицій, рубежі оборони, ешелонування, але розумію, що це мало кому цікаво і розбиратися у цих питаннях будуть одиниці, тому не бачу сенсу.

Напишу коротко.

Багато хто повторює мантру про лінію Суровікіна - мовляв, вони зробили, а чому ми не можемо?

Ну по-перше.

Чи побудована в них та лінія по всій лінії фронту?

Відповідь - ні. Вона побудована на найбільш небезпечних ділянках.

По-друге.

Нагадаю, як РДК спокійно зайшов на територію Балалайні через кордон, глобально ніяких укріплень там не зустріли і захопили декілька сіл.

Чому так сталося?

Тому що безпосередньо на кордоні ніхто не будує оті самі "бетонні ДОТи у мінус три поверхи".

Не вірите мені і вважаєте, що я тут намагаюся "виправдати владу" (дуже смішно), то подивіться, де проходили лінії Мажино та Маннергейма. Дивним чином вони теж не знаходяться безпосередньо на кордоні, а трохи відсунуті в глибину.

Питання друге. Чи ефективніший наш противник в плані побудови оборонних рубежів?

На мою думку - так. Чому - питання складне, але диктаторські режими зазвичай взагалі більш ефективні у військових питаннях, бо час прийняття рішень мінімальний, але взагалі - питання відкрите та дискусійне.

Питання третє. Чи крадуть гроші на побудові укріплень? Та впевнений, що так, бо не красти у нас не вміють, причому на всіх рівнях - від уряду до водія трактору. Фактів я не маю, але глибокої внутрішньої впевненості в цьому питанні у мене валом, бо не перший день живу в Україні.

Питання четверте. Чи потрібно посилювати та прискорювати побудову рубежів оборони?

Та ясно, що так, це треба робити постійно!

Але! Робити це треба так, як доцільно з військової точки зору і з максимально ефективним використанням ресурсів, а зовсім не так, як це намалював собі мудрий нарід у вологих фантазіях (знову дивимося картинку).

Хто хоче брати участь у побудові укріплень, може зробити це або особисто (навряд чи буде багато бажаючих), або донатами у відповідні фонди.