Трохи суворої правди для наших "економістів" - Валера Ололоев

Трохи суворої правди для наших "економістів" - Валера Ололоев

Вже трохи почали підбішувати цінники на російські ракети, що у нас радісно публікують після кожного обстрілу.

1. Не можна порівнювати вартість ракети на заході і в рашці. Тому що на заході голову наведення робить контора містера Сміта і ця голова коштує Х доларів. Двигун і корпус робить контора містера Джонса і це коштує Y доларів і т.д. В підсумку Пентагон закуповує ракету у приватного підприємства за Z доларів, це і буде ціна їхньої ракети.

В рашці ракету робить державний завод і мені лєніна і передає в армію. Він не приватний, він зробить ракет скільки зможе фізично і за це армія не платить заводу. Те ж саме з компонентами для ракет - вартість мають лише ті, що не виробляються в рашці. Все решта для них коштує 0 доларів. Бо зп робітники отримують в рублях, а рублі вони друкують скільки треба. Тому казати, що калібр коштує скількись-там доларів це ідіотизм. Для хуйла калібр вимірюється тільки часом виробництва і аж ніяк не грошима, тим більше у валюті.

2. Про це більш-менш відомо, тому приблизну ціну вираховують за принципом, а скільки така штука могла б коштувати на міжнародному ринку? Там вона теж коштує 0. Так, рашка постачає зброю іншим державам. Але вони за це не платять. Іноді розраховуються бартером, іноді послугами, як наприклад підтримати рашку в ООН, але здебільшого просто не платять. Через 10-15-20 років москва просто списує ці борги. І все. Тому казати, що калібр міг би бути проданим за 100500 мільйонів за кордон це теж фігня, рашка так не працює.

3. Підраховувати вартість ракет, що були виготовлені ще при совку і відстріляні зараз - ну ви теж зрозуміли. Для рашки вони прийшли нашару у спадщину і не коштують ніфуя. Більше того, тепер іх не треба зберігати та обслуговувати, тобто відстріляти їх і здихатися цього барахла це для рашки навіть вигідно.

4. Але ж їм треба поставити на бойове чергування нові ракети замість відстріляних! - заперечать "експерти" на пунткт 3. Знову ні. Їм на це плювати оскільки вони розуміють, що ніякий "агресивний блок НАТО" на них не нападе. Вони можуть залишитися взагалі без армії їм це до одного місця. Обороноздатність федерашки від цього не зменшиться, бо захоплювати це лайно нікому не потрібно.

5. Економісти скажуть на пункт 1, що неможливо друкувати рублі, це ж призведе до інфляції! Так, і шо? Москалі вийдуть на протести? Ні не вийдуть. І взагалі головне правильно розподіляти надруковані рублі. Депутатам, росгвардії і оборонним підприємствам можна підвищити зп. А решта переб'ється, затягне пояси, як в них кажуть. Вони зараз друкують рублі і нічого.

6. Але ж є іноземні компоненти, які не ввозяться через санкції! Процесори, мікросхеми та інша електроніка. Так. Але щоб ракета летіла в +- заданий район процесор Інтел не потрібен. Достатньо древнього процу від 8-бітної приставки Денді. Гагарін полетів і сів без жодного процесора, та й керовані ракети у 60-ті без них досить непогано обходилися. Тут відсталість рашки навіть є для неї плюсом, нажаль.

Аудиторія у мене невелика, тож сподіваюсь на репости і срачі в коментах. Всім миру і Перемоги всім нам! Слава ЗСУ!