"Трохи вранішніх новин" (1 березня) - Денис П'ятигорец

"Трохи вранішніх новин" (1 березня) - Денис П'ятигорец

1. «Нафтогаз України» отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу за позовом української компанії до російського газового монополіста «Газпрому»,. Згідно цього рішення арбітраж зобов'язав «Газпром» виплатити «Нафтогазу» 4,63 млрд дол.

2. Європейська комісія затвердила нову програму макрофінансової допомоги Україні.

3. Пам’ятку національного значення Гостинний двір у Києві повернуто державі. Суд задовольнив відповідну апеляційну скаргу ФДМУ та прокуратури.

4. Конституційний суд визнав мовний закон "Ківалова-Колесніченка" неконституційним

5. Конституційний суд 27 лютого розглянув подання 48 народних депутатів і визнав таким, що не відповідає Конституції, положення Податкового кодексу про оподаткування пенсій.

6. Європейський Союз у березні цього року підпише технічну угоду з Україною про виділення Фонду енергоефективності 50 мільйонів євро.

7. Європейська комісія виділяє Україні 24 мільйони євро в якості гуманітарної допомоги постраждалим від конфлікту на сході України. Відповідне рішення було ухвалено у середу в Брюсселі в рамках засідання Єврокомісії.

8. Електронна платформа державних аукціонів ProZorro.Продажі отримала міжнародну антикорупційну нагороду від C5 Accelerate та USA Institute of Peace в рамках конкурсу “The Shield in the Cloud Innovation Challenge”.

9. У справі українського олігарха-втікача Сергія Курченка, яка стосується схеми мільйонних оборудок з нафтопродуктам, правоохоронці застосували спецконфіскацію до причетного ТОВ "Лагуна-Рені". Орієнтовна вартість цього майна становить понад 100 мільйонів гривень.

10. За перші місяці 2018 року Україна досягла рекордної позначки за кількістю держав, з якими встановлений безвізовий режим. Таким чином, Україна піднялася відразу на 16 пунктів в паспортному індексі зі свободи пересування, опинившись на 42-му місці і показавши найпомітніше зростання мобільності у світі.

11. Кабінет Міністрів України затвердив постанову про створення міжвідомчої комісії із захисту бізнесу, яку очолить прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

12. Українські боксери здобули 3 нагороди на одному з найбільш престижних Міжнародних турнірів найвищої категорії - «Странджа-2018»
ЗОЛОТО:
Дмитро ЗАМОТАЄВ (52 кг, Запоріжжя)
Валерій ХАРЛАМОВ (81 кг, Одеса)
СРІБЛО:
Іван ДАНЧА (64 кг, Львів)

13. Американська розвідка знайшла докази того, що підтримувані Росією агенти порушили роботу виборчих систем та вебсайтів у сімох штатах: Алясці, Аризоні, Каліфорнії, Іллінойсі, Техасі, Флориді та Вісконсіні

14. Американська Exxon Mobil Corp вийде зі спільних з компанією "Роснефть" проектів з пошуків нових родовищ нафти через санкції, запроваджені щодо Росії.

Доброго ранку, Хунта!

Денис П'ятигорец