"Трохи вранішніх новин" (13 березня) - Денис П'ятигорец

"Трохи вранішніх новин" (13 березня) - Денис П'ятигорец

Почнемо з нашої постійної рубрики «Захід втомився від України».

1. Рада ЄС, в понеділок, 12 березня, продовжила персональні санкції щодо громадян РФ за агресію проти України. Як повідомляє прес-служба Ради ЄС, санкції продовжені на шість місяців, до 15 вересня 2018 року. Заходи спрямовані на заморожування активів і обмеження переміщення по території країн ЄС. Під санкції підпадають 150 осіб і 38 компаній.

2. Європейська комісія затвердила пропозицію щодо нової програми макрофінансової допомоги (MFA) для України на суму до 1 млрд. євро для підтримки економічної стабілізації та структурних реформ.

3. Віце-президент Європейської Комісії – високий представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Федеріка Могеріні вважає, що партнерство ЄС з Україною на сьогодні є найбільш інтенсивним, якщо порівняти з іншими країнами.

4. Президент України Петро Порошенко заявив про досягнення домовленостей між Україною та Європейським Союзом щодо посилення співпраці у боротьбі з кіберзагрозами і фейковими новинами. Про це він заявив під час спільної прес-конференції з віце-президентом Єврокомісії, високим представником ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федерікою Могеріні.

5. НАТО визнало за Україною статус аспіранта. Північноатлантичний альянс визнає прагнення України до набуття повноцінного членства в цій організації. На даний момент чотири країни-партнера задекларували своє прагнення (aspirations) до членства в НАТО: Боснія і Герцеговина, Грузія, колишня югославська республіка Македонія, а також Україна

6. Європейський банк реконструкції та розвитку виділив 25,9 мільйонів євро на будівництво трьох сонячних електростанцій у Вінницькій області

7. У Брюсселі покажуть фільм режисера Ахтема Сейтаблаєва "Кіборги". Показ пройде під патронатом українського МЗС 19 березня. Очікується, що на показі будуть депутати Європарламенту, зокрема голова делегації в комітеті парламентської асоціації ЄС-Україна Даріуш Розаті.

8. В Україні торік завершено зйомки за державні кошти 47 фільмів, а на перегляд фільмів українського виробництво у кінотеатрах було продано 1,5 млн квитків.

9. Наймолодший спортсмен української збірної Тарас Радь виборов для України четверту золоту медаль на XII Паралімпійських іграх у Пхьончхані. Загалом Україна посідає 3 місце у медальному заліку, здобувши 4 золотих, 2 срібних і 3 бронзових медалі.

А зараз наша постійна рубрика #сколєн, про епічні досягнення північної Мєльдонії

10. Прем’єрка Британії Тереза Мей оголосила, що з "високою імовірністю" Росія винна у спробі вбивства Сергія Скрипаля та його доньки. У середу британський уряд детально розгляне відповідь російської держави, і якщо вона не заслуговуватиме довіри, застосує санкції проти Росії.

11. Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей і президент Франції Емманюель Макрон домовилися координувати дії у зв'язку з розслідуванням отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля.

12. США повністю згодні з урядом Великобританії, який припускає, що Росія, несе відповідальність за отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля.

13. Російський Газпром повинен повністю виконувати свої зобов'язання щодо газових контрактів перед Нафтогазом України. Про це заявила верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і з питань політики безпеки - віце-президент Європейської комісії Федеріка Могеріні.

14. Виконавча служба почала опис та арешт активів "Газпрому" в Україні

15. Спроба "Газпрому" виставити Україну і НАК "Нафтогаз" як ненадійних партнерів провалилася. Про це у Twitter написала речниця Державного департаменту США Хізер Нойєрт.

16. Спікери парламентів України, Молдови, Польщі, Литви та Латвії заявили про небезпеку "Північного потоку-2"

17. Віце-прем'єр Болгарії Валерій Симеонов в ефірі телеканалу БНТ назвав предстоятеля Російської православної церкви Кирила "агентом КДБ" і "сигаретним митрополитом Росії".

18. Державіаслужба, починаючи з 2015 року, наклала 5,44 мільярда гривень штрафів на більш ніж 40 російських авіакомпаній, які порушили повітряний простір України, зокрема, літаючи в анексований Крим.

19. Служба безпеки України проводить у понеділок понад 25 санкціонованих обшуків у різних регіонах України в осіб, які сприяють Росії в проведені антиукраїнських акцій. Про це повідомляє у Facebook речниця спецслужби Олена Гітлянська.

20. Національний банк України 12 березня 2018 року вводить в обіг пам'ятну монету "День українського добровольця" номіналом у 10 гривень та тиражем у 1 млн штук. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

21. Торік продовжилася тенденція збільшення кількості в'їзних туристів після дворазового падіння показника у 2014 році. Так, 2017 року Україну відвідало 14,6 млн іноземців, що майже на мільйон більше порівняно з попереднім роком.

22. Президент України Петро Порошенко не підтримує депутатський законопроект про скасування третьої групи єдиного податку, яка передбачає спрощену систему оподаткування для юридичних осіб. Про це глава держави заявив на зустрічі з представниками бізнесу в Києві.

23. Запорізький школяр отримав листа від королеви Великої Британії Єлизавети II. Лист за підписом королеви, що найдовше править за всю історію Великої Британії, 10-річний хлопчик із Запоріжжя Савелій Васильєв отримав у відповідь на своє звернення-прохання розповісти про життя у Букингемському палаці.

Доброго ранку, Хунта!

Денис П'ятигорец