"Трохи вранішніх новин" (13 лютого) - Денис П'ятигорец

"Трохи вранішніх новин" (13 лютого) - Денис П'ятигорец

1. Модернізований зенітно-ракетний комплекс C-125М "Печора", розроблений "Укроборонпромом", пройшов успішні випробування. "Укроборонпром" розпочинає серійну модернізацію цих ЗРК. Дальня межа зони ураження оновленого комплексу становить понад 40 км, а максимальна висота зони ураження – 25 км. Українські фахівці зуміли значно збільшити точність наведення та ураження високоманеврених цілей.

2. Спроба захоплення у ніч з 7 на 8 лютого Хашшама в провінції Дейр-ез-Зор декількома ротами російської ПВК Вагнера закінчилася їх практично повним розгромом. Дана інформація вже підтверджена багатьма джерелами, і наразі питання полягає лише в кількості загиблих у результаті контратаки США. Точна кількість втрат росіян поки не відома, однак є інформація, що рахунок йде на сотні. За даними Informnapalm Мєльдонія за кілька годин бою втратила 20% своїх «іхтамнєтов» в Сирії. У той же час американці втрат бід час бою не зазнали.

3. Зниження виробництва яблук в ЄС в поточному сезоні дозволило Україні нарощувати поставки цієї продукції на європейські ринки. Згідно з даними митної статистики, за липень-січень сезону-2017/18 Україна експортувала в країни Євросоюзу в 9 разів більше яблук, ніж в 2016 році.

4. Українська кукурудза витісняє американську з ринку Китаю. Деякі китайські покупці скасували купівлю кукурудзи зі США і перейшли до конкуруючого постачальника з України, оскільки Пекін посилив контроль над переробкою генетично модифікованих культур.

5. Торік обсяг реалізації сільськогосподарської техніки в Україні порівняно з 2016 роком збільшився на 20%, а експорт виріс на 40%. У 2017 році в Україні вироблено і реалізовано сільськогосподарської техніки майже на 10 млрд грн..

6. З лютого 2018 року цінні папери компаній з українськими активами, які знаходяться в обігу на зарубіжних біржах, стали доступні не лише для великих інвесторів, але і для будь-якого громадянина в Україні.

7. У 2018 році відбудеться 49 прем’єр українських фільмів.

8. Фінансовим планом ВАТ «Укрзалізниці» на 2018 рік передбачено збільшення більше ніж у 2 рази капітальних інвестицій на оновлення основних фондів. Більшу частину інвестицій буде спрямовано на оновлення рухомого складу. У 2018 році заплановано придбати 60 пасажирських вагонів, 2 секції електропоїздів. Також модернізують 226 пасажирських вагонів і 100 секцій електропоїздів.

9. Директор Google в Україні Дмитро Шоломко вирішив вкластися в приватний бізнес. Про це він повідомив в інтерв'ю LIGA.net. "Я скажу так: я будую маленький пивзавод", - відзначає він.Як з'ясувало видання, пивний бізнес буде називатися Rebrew. Будівництво заводу відбувалося в 2017 році, а в цьому він буде запущений в комерційну експлуатацію.

10. У 2017 році експорт послуг IT-сектора України зріс на 7,6% порівняно з 2016 роком – до $2,5 млрд ($2,3 млрд в 2016 році), згідно з даними Національного банку України (НБУ).

11. Японська Jica, яка вже допомогла Україні побудувати термінал D у Борисполі, почала модернізувати Бортницьку станцію аерації. На черзі - новий міст у Миколаєві.

12. 17-річна чемпіонка Євро-2017 з дзюдо українка Дарина Білодід перемогла на турнірі Grand Slam у Парижі, що вважається одним із найпрестижніших у світі.

13. Юлія Левченко та Олексій Касьянов – найкращі легкоатлети січня в Україні! Юлія здобула високе визнання за перемогу в Києві на «Різдвяних стартах» та на міжнародних змаганнях у Котбусі, а Олексій за тріумф на міжнародних змаганнях з багатоборств в Об'єрі!

14. Українська книга «Тореадори з Васюківки» ввійшла до переліку найкращих книг Європи. До переліку, який створено за підтримки eTwinning (навчальної програми Європейської комісії, започаткованої у 2005 році з метою розвитку співпраці європейських шкіл), долучилися педагоги з Болгарії, Польщі, Потругалії, Іспанії, Чехії, Греції та Литви.

Доброго ранку, Хунта!

Денис П'ятигорец