"Трохи вранішніх новин" (16 грудня) - Денис П'ятигорец

"Трохи вранішніх новин" (16 грудня) - Денис П'ятигорец

1. Візит президента Польщі до Києва дещо заспокоїв напруженість у двосторонніх польсько-українських відносинах і розблокував канали комунікації. Про це в ефірі радіо Warszawa у п'ятницю заявив речник президента Польщі Кшиштоф Лапінський.

2. Фінансова установа уряду США OPIC схвалила надання кредиту на $150 млн і страхування з перестрахуванням на суму до $320 млн для будівництва вітряної електростанції у Запорізькій області

3. 15 грудня, у селі Малехів Жовківського району дали старт роботі нової дахової сонячної електростанції. Сонячна станція складається із 3705 модулів загальною площею 16000 м.кв., кожен потужністю 270 Вт. Орієнтовна кількість виробленої електроенергії в рік складатиме близько 1 100 000 кВт/год.

4. Агентство США вирішило виділити $90 млн на українські реформи в енергетиці.

5. Перша партія зрідженого газу із США приїхала в Україну. Компанія "ЕРУ Трейдінг" організувала закупівлі природного газу для польського ЗПГ-терміналу і його транспортування по трубопроводу через польсько-український інтерконнектор.

6. Туреччина надасть Україні 3 млн доларів на оснащення армії. Загалом передбачено 5 таких угод по 3 млн доларів прямої фінансової допомоги Україні на закупівлю військового оснащення.

7. Міністр оборони Степан Полторак підписав наказ про прийняття на озброєння Збройних сил БПЛА виробництва Польщі Fly Eye.

8. Конструкторсько-виробниче підприємство ТОВ «Українська Бронетехніка» презентувало новий спеціалізований броньований автомобіль «Варта-Новатор» в Національній гвардії України.

9. ЄБРР виділить Дніпру 10 мільйонів євро на закупівлю нових тролейбусів. За ці кошти буде закуплено 50 нових тролейбусів, що становить більшу частину тролейбусного парку у місті.

10. Німецький уряд виділив 2 мільйони євро на підтримку постраждалих від конфлікту на сході України.

11. Артемівський міськрайонний суд Донецької області ув'язнив громадянина Росії на 15 років за вбивство українських військових у зоні АТО у грудні 2014 року.

12. Харківське видання Mediaport повідомило про затримання керівника харківського осередку громадського руху "Український вибір", колишнього депутата Харківської міськради Андрія Лесика.

13. Потік турецьких студентів на навчання в Україні зріс утричі.

14. Журналісти видання "Новое время" і експерти проекту VoxCheck склали рейтинг українських політиків за кількістю неправдивих заяв. У рейтинг увійшли 15 політиків, які зробили подібні заяви у вересні - жовтні. Отже, перше місце в рейтингу зайняла Юлія Тимошенко. 91% висловлювань лідера фракції "Батьківщина" були неправдивими, маніпулятивними або гіперболізованими.За Тимошенко йде лідер партії "За життя" Вадим Рабинович з 86%. Замикає трійку співголова фракції "Опоблок" Юрій Бойко з 84%.

15. З України літатиме румунський лоукост-авіаперевізник Blue Air. Компанія літатиме зі Львова до чеського міста Брно двічі на тиждень. Рейси виконуватимуть літаками Boeing 737-500, розрахованими на 126 пасажирів.

16. Українець Михайло Романчук виграв "золото" на чемпіонаті Європи з плавання на короткій у воді в Копенгагені

Доброго ранку, Хунта!

Денис П'ятигорец