"Трохи вранішніх новин" (23 грудня) - Денис П'ятигорец

"Трохи вранішніх новин" (23 грудня) - Денис П'ятигорец

1. НАК "Нафтогаз України" виграв арбітраж проти "Газпрому" за контрактом на поставку газу по всіх спірних питаннях. Стокгольмський арбітраж повністю відхилив вимоги "Газпрому" за пунктом "Бери і плати" на суму 56 мільярдів доларів в 2012-2017 роках. "Нафтогаз України" домігся зменшення майбутніх обов'язкових річних обсягів газу більш ніж удесятеро відповідно до своїх потреб в імпорті. Стокгольмський арбітраж знизив ціну газу для НАК "Нафтогаз України", що купується у російського "Газпрому", на 27,4% - до 352 доларів з 485 доларів за 1 тисячу кубометрів. Тобто ще раз – Коболєв і Ко. зробили те, чого не змогли зробити ані Ющенко, ані Янукович. І зробили це під час війни з РФ. І зробили це в край важкий, але цивілізований спосіб – через суд. А тепер подумайте – чого за часів Ющенка та Януковича ніхто не побіг до суду? Чому їм так вигідно було лишати високу ціну на газ від Газпрому?

2. Стокгольмський арбітраж вказав, що "Нафтогаз" не повинен платити за обсяги газу, які були поставлені на тимчасово окуповані території Луганської і Донецької областей... Майбутні поставки на зазначені території не торкнуться "Нафтогаз" до припинення окупації територій на сході України.

3. Прес-служба Держдепартаменту США після повідомлень у ЗМІ про наміри Трампа схвалити поставки в Україну протитанкових ракет заявила, що Штати поставлять Україні "посилені оборонні можливості". При цьому не уточняється, про які саме «посилені оборонні можливості» йде мова. Раніше видання ABC News з посиланням на численні джерела в Державному департаменті США повідомило, що президент США Дональд Трамп має намір поставити в Україну 210 протитанкових ракет і 35 пускових установок

4. В Україні успішно провели випробування ракетного комплексу «Вільха». Всі чотири ракети влучили в ціль. Ракетний комплекс «Вільха» є виключно вітчизняною розробкою. В тому числи бойова частина, пальне та система наведення – все вироблено в Україні. Ракети «Вільха» здатні долати відстань в 330 км. та змінювати траєкторію під час польоту.

5. Канада вирішила виділити Україні близько 8 млн доларів гуманітарної допомоги для постраждалих від конфлікту на Донбасі.

6. Рада Європи передала Національній поліції України сучасне обладнання майже на 1,5 мільйона гривень для поліцейських-омбудсменів.

7. Державна прикордонна служба України отримала 5 безпілотних авіаційних комплексів, які закуплені прикордонним відомством в рамках Державного оборонного замовлення. До складу цих авіаційних комплексів вітчизняного виробництва «Spectator-M» входить 15 безпілотних літальних апаратів, які оснащені цифровими захищеними каналами зв’язку та модернізованим моніторинговим обладнанням.

8. Україна вже з 1 лютого 2018 року набуде повноправної участі у конвенції Пан-Євро-Мед, яка розширить експорт не лише до ЄС, але й на ринки третіх країн.

9. Оператори отримають 4G-ліцензії на початку березня 2018 року. НКРЗІ проведе тендери на отримання ліцензій для впровадження зв’язку нового покоління 4G в діапазоні 1800 МГц.

10. Платежі від надання комп’ютерних та ІТ-послуг послуг за 10 місяців поточного року зросли на 3 млрд грн та становили 6,52 млрд грн

11. У січні-листопаді 2017 року оборот роздрібної торгівлі в Україні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року в порівнянних цінах зріс на 8%

12. На Львівщині відкрили нове підприємство на 600 робочих місць. ДП «Амбієнте Ферніче Україна» – підприємство із 100% іноземним інвестиціями (Данія) створено у 2005 році. Підприємство виготовлеє меблі, забезпечує замовленнями на постачання сировини та матеріалів понад 300 підприємств України у тому числі Львівської області та експортує 99% своєї продукції.

13. Болгарська авіакомпанія Bulgaria Air у п’ятницю, 22 грудня, відкриває регулярні рейси з Софії до Одеси.

Доброго ранку, Хунта!

Денис П'ятигорец