"Трохи вранішніх новин" (30 листопада) - Денис П'ятигорец

"Трохи вранішніх новин" (30 листопада) - Денис П'ятигорец

1. США не приймуть варіант врегулювання конфлікту на сході України, який не передбачатиме відновлення суверенітету і територіальної цілісності України. Про це заявив держсекретар США Рекс Тіллерсон у своєму зверненні щодо відносин з Європою.

2. Уряд Литви схвалив постанову про безоплатну передачу Україні зброї на майже 2 млн євро. Повідомляється, що Литва передасть більш ніж 7 тисяч автоматів Калашникова, які більше не використовуються литовською армією, а також майже 2 млн патронів до них. Також буде передано понад 80 кулеметів, понад десяти мінометів і протитанкову зброю.

3. ДК "Укроборонпром" розробив і готує до випробувань 3D-радар 80К6Т, який може виявляти об’єкти в повітрі на відстані до 500 км. Оглядовий локатор здатен оновлювати дані кожні 5 секунд та супроводжувати цілі з надвисокою точністю. Відзначається, що час розгортання комплексу становить до 15 хв. Локатор може одночасно відстежувати до 500 цілей на висоті до 40 км.

4. Зведений бюджет України за січень-жовтень 2017 року виконаний з профіцитом на рівні 31,2 млрд грн проти 26,866 млрд грн дефіциту за аналогічний період попереднього року. Як повідомляється на сайті Національного банку України, доходи зведеного держбюджету за цей період становили 824,189 млрд грн, витрати – 792,927 млрд грн.

5. Україна вперше увійшла в двадцятку кращих газових хабів Європи за рейтингом Європейської федерації енергетичних трейдерів (EFET), посівши 18 місце. Про це повідомляє Департамент із корпоративних комунікацій Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

6. Станом на 1 жовтня 2017 року обсяг іноземних інвестицій в Україну виріс на $2,22 млрд (або на 5,9%), до $39,72 млрд у порівнянні з показником на початок року.

7. Державне підприємство «Електричні системи», яке працює у Вінниці з жовтня, пройшло аудит та офіційно може поставляти свою продукцію компанії Mercedes. До кінця 2018 року на новому заводі планують залучити близько 2 тисяч робітників.

8. На Харківському авіапідприємстві, після тривалої перерви, відновили випуск запчастин, необхідних для ремонту і технічного обслуговування літаків Ан-74.

9. Єврокомісія визначила порядок надання додаткових експортних квот для України. Це можливість без мит експортувати до ЄС збіжжя пшениці, кукурудзи, ячменю. Ці квоти будуть доступні з 1.01.2018 та діятимуть 3 роки.

10. 1,4 мільйона громадян України вже отримали ID-паспорти. Наступного року Державна міграційна служба розраховує видати близько 3-3,5 млн ID-карт.

11. Студентка Чернівецького національного університету Вікторія Головащенко отримала спеціальну нагороду на міжнародному архітектурному конкурсі «Archivision» за проект сміттєпереробного заводуу Чернівцях.

12. Молоді українські вчені розробили пристрій під назвою Water Cloud, який здатний генерувати воду з повітря. Прилад функціонує по принципу конденсатору. Потужність генерації води залежить від вологості повітря. Мінімальна вологість повітря, при якій прилад починає роботу – 20%.

Доброго ранку, Хунта!

Денис П'ятигорец