"Трохи вранішніх новин" (6 грудня) - Денис П'ятигорец

"Трохи вранішніх новин" (6 грудня) - Денис П'ятигорец

1. Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Фату Бенсуда опублікувала свою щорічну доповідь за результатами попереднього розслідування подій в Україні в період Революції Гідності, окупації Криму Росією і початку вторгнення російських військ на Донбас. В доповіді зазначається, що захоплення Криму відбувалося із залученням військових РФ, а на Донбасі українські війська протистоять російській армії.

2. Командувач сил США в Європі Бен Ходжес заявив, що армія США багато чого навчилася в українських солдатів, які стикнулися в боях з російською артилерією, ракетами, дронами та російськими засобами радіоелектронної боротьби. Про це Ходжес заявив в інтерв'ю "Європейській правді" під час Львівського безпекового форуму.

3. Програми зовнішньої підтримки американського уряду, спрямовані на протидію корупції, допомогли Україні відстежити понад $3,24 млрд бюджетних коштів, викрадених попереднім урядом.

4. Верховна Рада України продовжила до 1 серпня 2018 року термін дії угоди між Україною та Нідерландами про міжнародну місію захисту розслідування авіаційної катастрофи рейса MH-17 авіакомпанії "Малайзійські авіалінії".

5. Напередодні Дня Збройних Сил України, відбулася церемонія присвоєння назв 4-ом новозбудованим для Військово-Морських Сил ЗС України малим броньованим артилерійським катерам. Враховуючи клопотання територіальних громад катери проекту 58155 отримали іменні назви - “Вишгород”, “Кременчук”, “Лубни” і “Нікополь”.

6. Китай передбачає на спільні успішні проекти з Україною понад 7 млрд. дол. США. Про це заявив віце-прем'єр Держради КНР Ма Кай у ході третього засідання Комісії зі співробітництва між Урядом України та Урядом Китайської Народної Республіки

7. Президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах оголосив рішення організації про дискваліфікацію збірної Росії на Іграх-2018 в Пхенчхані. "Збірна Росії дискваліфікована. Спортсмени команди зможуть виступити тільки під нейтральним прапором - без гімну і будь-якої національної символіки", - зазначив Бах.

8. Середньоденні митні надходження у бюджет у листопаді 2017 року склали 1,4 млрд грн, що на 41,1% більше аналогічного періоду минулого року. Про це повідомляє прес-служба Державної фіскальної служби (ДФС).

9. Прибуток банківської системи за 10 місяців становив 2,15 мільярда гривень, тоді як за аналогічний період минулого року був зафіксований збиток у 12,5 мільярда гривень. Про це йдеться в даних НБУ.

10. Цього року в Україні розпочало відновлюватися кредитування. Приріст роздрібних кредитів з початку року становить понад 30%, а у другому кварталі 2017 року почало зростати корпоративне кредитування.

11. Міжнародні резерви України на 1 грудня 2017 року становили 18,906 млрд дол., що на 0,9% вище показника на 1 листопада і є черговим максимальним показником із січня 2014 року.

12. За останні п’ять років на Вінниччині встановлено 20 сонячних електростанцій, які займають майже 230 гектарів площі. Загалом в області виробляється 113 МГватт альтернативної енергії, тож кожен 4-й кіловат відновлювальної енергії в межах України – вінницький.

13. Офіс програми з експортного контролю та безпеки кордонів посольства США в Україні за сприяння Норвегії передав Держприкордонслужбі України обладнання на 13 млн грн.

Доброго ранку, Хунта!

Денис П'ятигорец