"Трохи вранішніх новин" (7 лютого) - Денис П'ятигорец

"Трохи вранішніх новин" (7 лютого) - Денис П'ятигорец

1. У Харкові відкрили українсько-турецький науковий центр. У центрі, який відкрили на базі Харківської політехніки, вивчатимуть машинобудування, електроніку, космос та авіацію

2. У Харкові відкрили першу в світі установку нового покоління “Джерело нейтронів”. Презентація відбулася в Національному науковому центрі “Харківський фізико-технічний інститут» (ННЦ “ХФТІ”). Що стосується фінансування установки “Джерело нейтронів”, то США виділили на її будівництво понад 80 млн доларів

3. В Україні запустили онлайн-платформу для підготовки до ЗНО "BeSmart", яка дозволяє прослухати безкоштовні курси і пройти тести з математики, української мови та літератури, історії України, фізики, хімії, географії та англійської мови.

4. Державне підприємство "Виробниче об’єднання "Карпати", що входить до складу "Укроборонпром", буде розробляти безпілотні літальні апарати для Збройних сил України. Також підприємство займатиметься розробкою та виробництвом спеціальних систем, що призначені для боротьби з дронами противника.

5. Україна піднялася на 18 позицій у рейтингу бюджетної прозорості. за підсумками 2017 року Україна посіла 39 місце з 115.

6. Експорт української аграрної продукції у країни Євросоюзу за січень-грудень 2017 року склав $5,8 млрд і збільшився на 37,1% у порівнянні аналогічним періодом 2016 року.

7. У 2017 році експорт послуг IT-сектора України зріс на 7,6% порівняно з 2016 роком – до $2,5 млрд ($2,3 млрд в 2016 році), згідно з даними Національного банку України (НБУ).

8. Загалом за останні три роки в Україні 3010 приватних домогосподарств встановили сонячні електростанції загальною потужністю 51 МВт.. Загалом частка відновлюваних джерел енергії в Україні зросла до 6%.

9. В Україну їде велика партія вакцин проти кору, заявила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. За словами глави МОЗ, в лютому ЮНІСЕФ доставить 220 тисяч доз вакцин КПК (щеплення проти кору, паротиту та краснухи).

10. До України приходить відомий іспанський лоукостер Vueling, який з 27 березня розпочинає здійснювати польоти між Києвом (Жуляни) та Римом (Фіумічіно).

11. Минулого року Київ відвідало 1,6 мільйона іноземних гостей, що на 25% більше, ніж у 2016 році. Це принесло місту на чверть більше прибутків.

12. Українка Єлизавета Каланіна у Португалії виграла Кубок Європи-2018 з дзюдо у суперважкій категорії (понад 78 кг). Срібною призеркою стала її співвітчизниця Галина Тарасова.

Доброго ранку, Хунта!

Денис П'ятигорец