"Трохи вранішніх новин" (9 червня) - Денис П'ятигорець

"Трохи вранішніх новин" (9 червня) - Денис П'ятигорець

1. Верховна Рада підтримала законопроект №6470, який закріплює зовнішньополітичний курс України, де пріоритет – вступ до НАТО. Новий закон вносить необхідні для вступу в Альянс зміни до законів України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" і "Про основи національної безпеки України". В Росії висловили занепокоєння цим фактом та пригрозили «соответствющімі мєрамі». «Якими «мєрами»? Наробите пєтухів з гівна та поставите вздовж кордону?» - з недовірою поцікавилися в українському МЗС?

2. Верховна Рада поклала старт медичній реформі. "За" проект "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів" (6327) з поправками голови Комітету соціальної політики Людмили Денисової та нардепа Андрія Шепка у першому читанні проголосували 227 народних депутатів. Другий законопроект про медреформу, яким мають вноситися зміни до Бюджетного кодексу, був провалений, тому він буде повторно внесений до Верховної Ради.

3. Неймовірно, але факт. До кінця 2016 року Україна успішно виконала 85% рекомендацій Ради Європи щодо протидії корупції та майже половину рекомендацій щодо забезпечення прозорості фінансування політичної діяльності. Про це йдеться в оприлюдненій у середу доповіді Групи країн проти корупції (GRECO) Ради Європи, яка висвітлює ситуацію в 49 країнах упродовж 2016 року

4. Національний банк України перерахував третій транш прибутку до Державного бюджету України обсягом 5 млрд грн. Таким чином, враховуючи сьогоднішню операцію, із початку року було уже перераховано три транші прибутку НБУ на суму 20 млрд грн.

5. Українські аграрії з початку 2016-2017 маркетингового року (МР, липень 2016 – червень 2017) експортували рекордні 41,67 мільйона тонн зернових, поставивши черговий рекорд.

6. Платоспроможні банки в січні-квітні 2017 року отримали 9,418 млрд грн чистого прибутку проти 11,536 млрд грн збитку за аналогічний період попереднього року. Тобто ще раз – в минулому році було 11,536 млрд грн збитку, а в цьому році - 9,418 млрд грн чистого прибутку!!!

7. Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) видав перший кредит в гривні. Про це повідомив генеральний директор «ОТП Лізинг» Андрій Павлушин. Лізингова компанія залучила суму, еквівалентну $ 20 млн (понад 520 млн грн), терміном на три роки.

8. Хунта, вона й в Херсоні Хунта! В Херсонській області оштрафували 8 ресторанів, аптек та магазинів через порушення вимог закону "Про мови". Йдеться про те, що інформація, зазначена у меню, на виставкових ярликах, у касових чеках, викладено російською мовою, персонал закладів ресторанного господарства під час обслуговування клієнтів спілкується російською мовою.

9. Найбільший поштовий оператор «Укрпошта» запровадив онлайн-реєстрацію для оформлення документів на відправлення. Для цього необхідно зареєструвати відправлення в особистому кабінеті на сайті компанії. Отриманий унікальний код у форматі .pdf потрібно роздрукувати та наклеїти на посилку.

10. На виставці «Агро-2017», яка проходить в НК «Експоцентр України» з 7 до 10 червня, компанія «Укравтозапчастина» представила новий трактор вітчизняного виробництва. Машина «Кий-14102» є моделлю 2017 року.

11. Залізниця нарощує темпи виробництва вантажних вагонів. Наразі вагоноремонтні підприємства ПАТ «Укрзалізниця» отримали необхідні матеріали та запчастини, щоб вийти на заявлені обсяги будівництва вантажних вагонів. З початку року кількість вантажного рухомого складу залізниці збільшилася на 419 одиниць.

Доброго ранку, Хунта!

Денис П'ятигорець