"Туфта і проколи у мєнтовських війнах сучасної України" - Віктор Бобиренко

"Туфта і проколи у мєнтовських війнах сучасної України" - Віктор Бобиренко

Таку дисертацію слід вже комусь писати.
Жаль науковий - не мій стиль. Ну, можна і детективчика тиснути. Але по порядку.
Сталася цікава подія: детективи НАБУ 12 червня задокументували факт надання колишнім високопосадовцем попередньої влади неправомірної вигоди керівництву НАБУ (Артем Ситник) та керівнику САП (Назар Холодницький) в розмірі $6 млн. Три чемодани кеша.
Затримано трьох людей. Один з них - зам. начальника Головного управління ДПС у Києві Микола Іляшенко. Другий – Андрій Кіча, юрист компанії «Бурісма». І Олена Мазурова, колишній фіскал, звільнена ще у 2015 році. Хабар начебто передавався від екс-міністра Злочевського за закриття справи проти нього.
Все наче б класно. Можна радіти. Безпрецедентний улов. Вийшли на слід Злочевського. Перемога. Граніца на замкє.
Але є кілька сумнівів. Які показують, що тут не все так просто.
1) Тільки-но пролунали інформаційні постріли від Венедіктової в сторону і САП і НАБУ. Керівництво цих структур звинувачувалося у бездіяльності. Недаремно у цьому детективі усі сторони боялися взаємних підстав. Я особисто чекав того, що зараз, після підписання меморандуму з МВФ, коли кіпіш для Зе! і Слуг минув, будуть обов’язкові наїзди на ці структури. Щоб або поставити на службу собі, або замінити.
2) Після наїздів на обидві структури Холодницький і Ситник різко подружилися. Хоча ще рік тому між ними був відвертий конфлікт.
3) Це затримання – ЗМІ показали – як блискучу перемогу наших правоохоронців. Хто ж тепер буде знімати з посад героїв-сищиків?
4) Піпл, звичайно, схаває, але ж розумні люди не ставлять воза перед кобилою. Адже одна справа отримати вироки, інша справа – показати картинку із затриманням у ЗМІ: «Які ми молодці». Але ж розумні люди оцінюють не процес, а результат.
5) І одразу сумнів: а це часом не вдала піар-акція самих цих хлопців, заснована на вдалій провокації?

6) Цитата Ситника: «Сам епізод, по якому пропонувалася неправомірна вигода, стосується причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку, який видавався на підконтрольний (бізнесмену Сергію) Курченку банк, і в легалізації цих коштів. Це той епізод, де було оголошено підозру ряду осіб, в тому числі і пану Злочевському». От. Злочевський – лише ОДИН із підозрюваних, а не основний фігурант.

7) І тут маємо суму у 6 мільйонів. Шість. Шокуюче багато за справу, де Злочевський - п’ятий зліва у сьомому ряду. Ця справа нікчемна. Вона явно розвалиться. Навіщо давати такий хабар за те, що тобі не несе загрози?

8) У справі фігурує вже не раз «спалений» провокатор Євген Шевченко, якого усі вже знають, як позаштатного агента НАБУ. Саме він начебто від імені Холодницького приймав хабаря. Усі хто знає Злочевського ржуть: так дешево він би ніколи не підставився. Але ж чомусь гроші передавалися саме Шевченку. Це крайня дурня. Це неможливо.
9) Але ж, кажуть Ситник і Холодницький: ми знаємо, що Злочевський не лох. За Шевченка поручився Ільяшенко, зам. управління ДПС Києва. На тому шайку і спіймали. Тим більше, що один із шести мільйонів був передбачений за послуги йому.
10) Ой, а то що? Невже не можна взяти Ільяшенка за щось серйозне, а потім сказати: чувак, ми ту справу, по якій тобі світить років так із 10-ть - забудемо. А допоможеш нам – підеш по маленькій статті за дачу хабаря. Отримаєш пару років умовно і летиш білим голубом додому. Пам’ятаєте, так само Кірпіча склеїв Жиглов?
Тобто справа шита білими нитками і не витримує серйозної критики. Може й не зрада. Але точно не перемога. Тоді що?
Версія 1. Зараз це розкручують проти Злочевського, щоб потім завести стару пластинку: Злочевський – Бурісма – Хантер Байден – Байден-старший – вибори в США – Україна – це собака Барабака для Штатів.
Але версія малоймовірна. Головні підписанти за Ситника – Центр протидії корупції Шабунін та інші – мовчать зараз, як риба об лід. Самі Ситник і Холодницький заявляють, що Бурісма тут ні до чого.
І, що характерно, зі всіх справ Злочевського вибрана саме ця, де точно не буде кінця.
Версія 2. Хтось допоміг Холодницькому і Ситнику отримати індульгенцію.
Ще раз. Холодницький і Ситник умовно «під ковпаком» у Офісу президента. Готується змова, щоб їх таки дожати, а структури поставити в стрій ОП.
А що як якась група товаришів усе підлаштувала, щоб хлопці (Ситник і Холодницький) отримали дуже красиву індульгенцію? А що?
І Злочевського поюзати, і на пресусі у вигідному ракурсі показатись. І дуля Офісу президента в кишені: «Що з’їли? Як героїв знімати будете? За що? За подвиг?»
Тим більше, що ОП – не відреагував на подію, а могли б і самі відпіаритись. А ще краще, щоб Зеленський особисто в’язав злодіїв. Це ж яка картинка?
Значить з офісом ніхто не радився.
Значить усе – всупереч планам Єрмака.
Тоді хто б міг спланувати таку операцію і головне – ОПЛАТИТИ таку дорогу індульгенцію?
Хто такий великий майстер інтриг? У кого точно є такі гроші? Щоб їх взять і спалить?
Бачу лише двох. Аваков Арсен Борисович. Схоже на його стиль.
Або Коломойський Ігор Валерійович.
Особисто мені здається, що або вони це продумали вдвох. Або, скоріше за все, тут борода ІВК.
Додатково: справу по Реал-Банку і ролі Злочевського у цій справі вів такий собі Костя Кулик. У нього мабуть є і усі явки/паролі.
У нього кощеєве яйце. Але і його самого за це ж місце тримає Ігор Валерійович.
Тим більше, що зараз йому ну дуууже потрібен вплив.
І він міг отримати такий вплив зараз. Тепер хлопці із САП і НАБУ можуть трошки покусати і ворогів гарної людини. Справжнього вигодо-набувача від ієї ситуації.
Тим більше, що наверху у нас є кого кусати. Кого не вкуси – все по-ділу. І ти і людині допоміг. І герой наче.
Взагалі-то, маємо картинку війни різних груп правоохоронців, у яких цілі і задачі різні: аваківські офісо-президентські, коломойські, портновські структури - взаємопоборюють один-одного. Іноді вступаючи в ситуативні союзи одних проти інших.
Тільки де тут Україна?
P.S. А ось що смішніше всього:
- Піпл, який сильно не заморочується, все одно додасть + 1 очко Зеленському, так наче це він з Кварталом затримували шайку.
- Може статися так, що 6 мільйонів баксів хтось візьме (як у фільмі «Зелений фургон» «во врємєнноє пользованіє»)

Віктор Бобиренко