"Тупо і символічно" - Гліб Бабіч

"Тупо і символічно" - Гліб Бабіч

Знаєте ж, пам'ятайте ж морське повір'я - назва корабля визначає його долю?
У росії, як у спадкоємця СРСР, на моє переконання є два варіанти назви будь чого - тупо або символічно. Або - і те й інше разом. Тупо і символічно. Типу.
Прикладів цьому маса, і якщо ви пориється в російських назвах чого завгодно - зрозумієте, що я маю рацію. Але, зараз не тільки про це.
Ось вам приклад. Назва російського отрути, якою вона щедро сипала протягом новітньої історії - "Новачок". Дивна назва для бойової отруйної речовини, призначеної для спецоперацій. "Новачок" означає - недосвідчений. Тобто назву дано за принципом - "тупо". Напевно, тому Навального і не взяло.
А ось російська панацея від COVID-19 названа за принципом "символічно" - "Спутнік". І навіть номер порядковий чомусь відразу "5". Тупо? Не скажіть!
Російські джерела кажуть, що назву дано на честь першого (!) супутника землі. Який, мовляв, дав поштовх всій космічної галузі.
Ну, без сумніву, внесок (полонених) німецьких фізиків, ракетних інженерів, електронників, балістикою не пройшов даремно. І це було подією.
Правда, тоді назва "Супутник" (Спутнік) , яке дали першому штучному супутнику землі - дали за принципом "тупо". Тому, що це як назвати кішку - Кішкою.
Але політ відбувся. І незвичне іноземному вухові слово "спутнік" очікувано стало брендом, і стало писатися з великої літери "С". І все перейшло в стадію - "символічно".
І ось, інше століття, і інша ситуація. Росія дожовує старі космічні досягнення, і давно в цій галузі нічого не символізує, крім минулого. Однак "першості" недоімперії хочеться досі. Тому, мабуть, вона постійно натякає на "перший ядерний удар".
А тут COVID-19. І росія, що набила руку в створенні бактеріологічної зброї, вирішує "захопити першість". Тому, що лабораторій по створенню всілякої гидоти у неї досі - прірва.
І, щоб отримати "першість" - дуже терміново реєструє вакцину "Спутнік-5". Що це за вакцина - точно ніхто не знає. Тому, що вона не пройшла необхідних випробувань. Тому, що реально невідомі ані її ефективність, ані наслідки її застосування. Сира вона, як вода в колодязі.
Крім того, більшість цивілізованих країн, завжди дуже насторожено ставляться до "медичних інструментів" зроблених на російському збройовому заводі, і нагадує автомат Калашникова. І відчувати їх на собі, поки не протестовані всі "ефекти" - дурнів немає. І застосовувати її готові виключно фаталісти і екстремали. У світі, про всяк випадок, "проявляють зацікавленість", і спокійно чекають. А раптом випробування все ж таки покажуть щось позитивне? Ну, раптом?
До слова, російським випробуваням на власному російському народі у світі не дуже вірять. А на собі - не хочуть. Знову таки - дурнів немає.
А, ні ... Є. "Прогресивні проросійські сили" в Україні готові посприяти випробуванню "Спутніка" на наших громадянах. А росія офіційно повідомила, що буде рада ці "випробування" провести. І "Спутнік -5" всіма силами намагаються "запустити" з нашої території.
Але, повернемося до назви. Символічно. Тому, що "космічний прорив". Але чому не просто "Спутнік"? Чому "п'ять"?
Ну, дивимося історію. Перші російські супутники гордо нумерувалися один за іншим, і були етапами населеної космічної програми.
Наприклад, "Спутнік -2" перший космічний експеримент на тваринах. Собака Лайка прожила всього 3 години, замість запланованих 10 діб. Після чого згоріла в атмосфері разом із супутником.
"Спутнік-3" був нежилою залізкою. А "Спутнік-4" - ніс на собі "ляльку людини". Але щось пішло не так. Повернення було невдалим. Ну або ж, навпаки – вдалим для балістичного випробування. Тому що уламки супутника впали на американське місто в штаті Вісконсин.
А ось "Спутнік -5" - особливий. На ньому злітали в космос знамениті Білка і Стрілка. І повернулися. І навіть цуценя Стрілки Хрущов подарував доньці Кеннеді.
Удача! Тварини вижили! Нові технології - і виживання. Порятунок! Тріумф! Чим не символ? Можливо, саме так говорили у великому кремлівському кабінеті, коли робили презентацію вакцини "цареві". Ну нормально же ж назвали? Хороші чоботи - треба брати.
Але все трохи не так. "Супутнік-5" насправді був "супутником 6"
П'ятий супутник теж віз до слави двох собачок - Чайку і Лисичку. Ось тільки "політ" тривав всього 19 секунд. У першій ступені ракети явно були свої плани. Або вона теж була ще "сира як вакцина". Коротше, вона просто вибухнула разом з усім "інноваційним механізмом". І все, що було на борту, включаючи собачок - перетворилося на масштабне багаття.
І цей справжній п'ятий супутник тихенько перейменували в "Спутнік 5-1". Бо - помилки не можуть носити головних імен та номерів.
Мабуть, все ж таки, хтось проінформував "головний кабінет" про цей сумний історичний факт. Тому, не дивлячись на те, що назву вже було зареєстровано - прив'язують вакцину до "Спутніка-1". Чомусь.
А вакцина "Спутнік -5" скромно іменується "Спутнік-V". Римською цифрою. І в росії, навіть, почали говорити, що V - символізує "victory" - "перемогу", тобто.
Та да...
Так ось. Любі мої всеїдні співгромадяни, які підхопили ідею "випробування" російської вакцини в Україні. І які волають "А що не так з Супутником?"
Вам пропонують не порятунок. Вас запрошують в "випробувальний політ". Ви-про-бу-валь-ний.
На сирому, неперевіреному, непередбачуваному пристрої. У якого сумнівною є навіть "символічна" назва.
І якщо ви очікуєте, що ви будете Білками і Стрілками - яким чудодійно вдалося уникнути небезпеки - я вас маю засмутити.
Швидше за все ви розділите долю Чайки і Лисичкі. І коли ви згорите в процесі "експерименту" - ніхто навіть заморочуватися не буде. Просто (можливо) врахують помилки, і додадуть до номера невдалої вакцини одиничку. Буде просто неприємність з вакциною "Спутнік 5-1. І може бути навіть якийсь зухвалий режим купить для "спробувати на своїх" доопрацьовану вакцину ".
Але вам буде вже все одно. Там, в росії, навіть до своїх відносяться за принципом "ще народять". А вас "ще народити" не потрібно. Чим вас менше залишиться - тим краще. Ви - зіпсований товар. Мейд ін Юкрейн. Навіть якщо потай мрієте про росію. Або просто клепки немає.
І пам'ятайте. Навіть у вдалій історії шостого "п'ятого" Спутніка - пощастило тільки одному персонажу. Цуценяті, який поїхав У США. Але це не про вас.
Про вас може бути вислів «тупо померти». Тупо, але символічно.