"Туреччина проти наркокартелів" - Антон Швец

"Туреччина проти наркокартелів" - Антон Швец

Після того, як восени у Стамбулі затримали хорватського наркобарона Ненада Петрака, стало зрозуміло, що за останні декілька місяців турки посилили боротьбу з транскордонними наркокартелями. В Інтерполі Петрака вже давно розшукували, бо вважали, що він був пов’язаний із переправленням наркотиків із Південної Америки до Європи. Петрак був парубок моторний і діяв у 9 країнах.

У The Soufan Group вважають, що саме цей арешт був вирішальним проти такої транснаціональної організованої злочинності. Хоча зараз міжнародна спільнота в основному зосереджена на боротьбі з тероризмом, для своєї внутрішньої стабільності вони також продовжують ліквідовувати наркокартелі. І цим затриманням явно хотіли налякати інших наркобаронів.

За пару тижнів до затримання Петрака у Стамбулі також спіймали лідера картелю Kompanio Bello, якого розшукували одразу влада Албанії та Італії. Там був цілий букет: умисне вбивство, торгівля наркотиками, викрадення людей, позбавлення волі, підробка проїзних документів і незаконне постачання зброї та боєприпасів. Цей наркобарон дуже давно був під міжнародним спостереженням, а потім вирішив бігти до Стамбула з колумбійським паспортом і псевдонімом Бенджамін Омар Перес Гарсія. Але розвідувальна інформація від італійської поліції й турків добігла швидше.

І це лише гучні випадки. У Стамбулі протягом останніх декількох місяців хороший улов на наркобаронів. Турецькі експерти зараз кажуть, що ера безтурботного наркобізнесу закінчилася. Далі – більше. Влада тут робить дуже цікаве шоу і показує, що розвідка працює. Причому не тільки на рівні держави, а й на міжнародному. Країни почали активно співпрацювати між собою і в наркобігунів все менше шансів десь сховатися.