Турки через борги можуть забрати у Ахметова частку оператора Life

Турки через борги можуть забрати у Ахметова частку оператора Life

Turkcell має намір консолідувати 100% акцій українського оператора "Астеліт" (бренд Life), забравши частку Ріната Ахметова. Турки можуть забрати акції через борги олігарха

Про це повідомдляє Еспресо.TV з посиланням на С.News.

Зараз єдиним акціонером "Астеліту" є буферна структура Eurasia Telecommunications Holdings (ETH), в якій Turkcell через офшор Financell володіє 55% акцій, а решта 45% належить System Capital Group (SCM) українського магната Рината Ахметова.

В 2007 р "Астеліт" оголосив дефолт по кредиту на $ 500 млн, виданим консорціумом ING Bank і Standart Bank. Тоді гарантію за українського оператора по виконання його обов'язків надав Turkcell.

У 2012 р "Астеліт" знову оголосив дефолт по кредитах на загальну суму $320 млн, наданих оператору через його акціонерів - ETH і Financell (на нинішній момент сума заборгованості оператора перед ними становить $ 620 млн).

Крім того, "Астеліт" допустив дефолт ще й по кредиту на $ 42 млн, виданим SCM. Зі свого боку, ETH надавав "Астеліту" кредит на $ 150 млн (частина вищезгаданого кредиту на $ 320 млн) з позикових коштів, узятих у турецьких банків Turkiye Garanti Bankasi і Akbank. У зв'язку з невиконанням "Астелітом" своїх зобов'язань ETH змушений був оголосити крос-дефолт, а його заборгованість перед банками погасив Turkcell.

У Turkcell було право заставотримача другої черги на частку SCM в "Астеліті" (через ETH). Після того, як Turkcell погасив згаданий кредит, у турецького оператора утворилося право першої черги.

У документах Turkcell сказано, що за певних обставин оператор зможе почати процес передачі йому цих акцій.
Можливо, зараз мова йде якраз про те, що Turkcell забере частку SCM в "Астеліті" за борги.

Аналітик Netton Consulting Group Роман Химич очікує, що Рінат Ахметов погодиться віддати свою частку в "Астеліті".

"У 2004 р, на старті "Астеліту", Ахметов підтримував тодішнього кандидата в президенти Віктора Януковича, однак він президентом не став, і очікуваний адміністративний ресурс для оператора не був забезпечений, - говорить аналітик. - Коли ж у 2010 р Янукович-таки обрався в президенти, SCM все одно не змогла домовитися про створення преференцій для "Астеліту". Більш того, "Астеліт" навіть не зміг домовитися з належним SCM оператором фіксованого зв'язку "Укртелеком" про використання його 3G-мережі".