У 2017 році українці їстимуть 2 кілограми сала на рік

У 2017 році українці їстимуть 2 кілограми сала на рік

Кабінет міністрів переглянув склад наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг для основних соціальних і демографічних груп населення, на основі яких визначається величина прожиткового мінімуму. Відповідне рішення №780 від 11 жовтня опубліковано на сайті уряду. 

 «Урядовим рішенням збільшено обсяги споживання деяких продуктів харчування (крупи, м'ясо, фрукти), збільшено кількість окремих товарних позицій у наборах непродовольчих товарів (одяг, взуття) та скорочено строки їх використання. Переглянуто також набори предметів першої необхідності, санітарії та ліків, житлово-комунальних послуг і послуг зв'язку», – зазначається в повідомленні. 

 Також постановою скасовано продуктові набори, які були затверджені постановою уряду в 2000 році. Згідно із зазначеними списками продуктів, працездатна особа на рік споживає 4 кг макаронних виробів, при цьому споживання житнього хліба оцінюється в 39 кг, а пшеничного – 62 кг. На думку уряду, середньостатистичний українець з'їдає 2,5 кг рису, 1 кг пшона, 2 кг гречки і 1,1 кг вівсянки на рік. 

Споживання картоплі оцінено 95 кг на рік, помідорів і огірків – 25 кг у цілому, свіжих фруктів і ягід – до 60 кг. Крім того, українець має споживати 24 кг цукру на рік, 7 літрів соняшникової олії і 2 кг маргарину. Річне споживання м'яса включає 16 кг яловичини, 8 кг свинини, 14 кг м'яса птиці, 2 кг сала і 9 кг ковбас. При цьому свіжа та морожена риба вказується в розрахунку 7 кг на рік. З молочних продуктів працездатний українець має споживати 60 л молока, 60 л кефіру і ряжанки, 5 кг вершкового масла і 3,5 кг твердого сиру. Споживання яєць оцінено в 220 штук на рік.