"У багатьох нас загалом трохи викривлене уявлення, як Захід реагує на загрозу Москви" - Кирило Данильченко

"У багатьох нас загалом трохи викривлене уявлення, як Захід реагує на загрозу Москви" - Кирило Данильченко

Більшість жителів України вважають, що недостатньо і що Білорусь збиває більше «шахедів», ніж НАТО.

Але НАТО та ЄС працюють над стримуванням на повну.

Готується 42-га німецька танкова бригада, дедлайн — 2025 рік: два батальйони гренадерів і танкістів з Вестфалії розгорнуть у бригаду на Leo 2. Природно, базуватиметься вона у країнах Балтії.

Канадська танкова бригада в Литві, дедлайн — 2025-го, у рамках операції Reassurance, розгортання ескадрону в бригаду на Leo 2, в інфраструктуру інвестували 15 млн (довгострокове розміщення).

Поляки готують п’яту дивізію (1-ша дивізія піхотних легіонів) і заявили, що формують шосту (8-ма піхотна). Це як мінімум дві бронетанкові, чотири механізовані та дві артилерійські бригади, два зенітні полки.

Місце дислокації — Нове-Място-над-Пилицею, операційна зона проти Білорусі та напрямок України.

У Фінляндії розмістять спільне командування НАТО — воно займатиметься військами Норвегії, Швеції та Фінляндії в операціях зі стримування ймовірного супротивника, у тому числі за полярним колом.

Армія Швеції — чотири бронетанкові полки, які розгорнуть до бригади в разі війни, у фінів — танкова бригада.

Гарнізон США в Польщі — нова база в Повідзе, там на зберіганні 80 Abrams із завданням розгорнути додаткову танкову бригаду впродовж 48 годин і провести злагодження за тиждень. Нікуди не поділася й ротаційна танкова дивізія в Болеславці — дві танкові бригади.

США розміщують Tomahawk наземного базування в Німеччині, як під час Холодної війни — від Берліна можна працювати прямо по Москві.

Само собою, переозброєння на гіперзвук, США замовили додаткову батарею LRHW Dark Eagle (гіперзвукова ракета поверхня — поверхня, дальність польоту — понад 3700 км).

Перша батарея «Чорного орла» вже відстрілялась у складі мультидоменної оперативної групи на Тихому океані, дві такі є в Командуванні США Європа.

Природно, «Небесний щит» розбудовують — замовлені десятки батарей IRIS-T, Patriot та ізраїльських Hetz 3 з явною спеціалізацією на перехоплення «іскандерів» і «кинджалів».

Не забуваємо ПРО США на східному фланзі — Румунія (база Девеселу), Польща (база Редзіково), система Aegis на есмінцях США. Там кілька десятків кінетичних перехоплювачів у залпі, здатних збивати середню балістику.

ПКР, що розгортають у країнах Балтії, і додатковий дивізіон у Польщі — у крайній ітерації вони працюють і як земля — земля.

4000+ літаків покоління 4+ тільки в Європі і кілька сотень уже активних F-35 від Британії та Італії до США.

Загалом реакція є, і вона та сама, що й за Холодної війни: ядерне стримування, високоточне озброєння, сучасна авіація, нові танкові частини (їх багато).

Крім того, РФ затягують прапорцями ракет, протикорабельних засобів доставки та протиракетної оборони.

А ще генерал-лейтенант Александр Зольфранк, голова логістичного командування НАТО, заявив, що розглядають сценарій з важкими людськими втратами. Тому хочуть відновити систему шпиталів і використати навіть санітарні потяги.

В Альянсі очікують десятків тисяч поранених і неможливості використовувати санавіацію в червоній зоні через супротивника із сильним ППО. Очевидно, це не Іран і не Лівія.

Активні плани перекидати десятки тисяч поранених на лікування до Франції, Іспанії, Португалії; розгортати гіперзвукову зброю, відновлене артилерійське командування часів Холодної війни, можливість стріляти Tomahawk наземного базування по всій європейській частині РФ.

На місці тих, хто дуже хоче збитих дронів РФ і жорсткого втручання, поспішати не варто.

Захід очевидно тягне час, аби переозброїтися й стримувати Москву, а як наш тил, здатний видавати нам п'ять мільйонів снарядів, сотню літаків і батареї ПРО із сотнями перехоплювачів, вони нам цінніші саме так, а не коли почнуть перекидати ці кошти на свої збройні сили й гуманітарні програми.