У Чорнобилі успішно завершились «гарячі» випробування нового ядерного об'єкта

У Чорнобилі успішно завершились «гарячі» випробування нового ядерного об'єкта

Сховище збудоване американською компанією «Holtec International” і розраховане на 100 років безпечного зберігання відпрацьованого палива Чорнобильської АЕС

Так звані “гарячі” випробування нового сховища, де зберігатимуть відпрацьоване ядерне паливо ЧАЕС, довго відкладалися через пандемію. І ось нарешті перевірку усіх систем успішно пройдено.

«Об’єкт завершено. Це ми вже остаточно можемо сказати. Він буде працювати, і гарячі випробування це підтвердили», - сказав "Голосу Америки" голова Держагентства України з управління зоною відчуження​Сергій Калашник.

«Ми настільки ретельно відпрацювали всі питання на попередніх етапах, що гарячі випробування пройшли як по маслу», - додає Сергій Тараканов з "Холтек Інтернешнл".

Нове сховище збудоване американською компанією Holtec International на гроші міжнародних донорів. Призначене - лише і виключно - для відпрацьованого палива Чорнобильської атомної станції. Усього, що накопичилось там за десятиліття роботи ЧАЕС. «Гарячі» випробування, власне, й полягали у початку робіт з переміщення уранових збірок на нове місце прописки.

Як каже Сергій Тараканов, ​«Це просто так називається - випробування. А насправді це робота зі справжнім паливом. Тобто перші два контейнери, завантажені 186-ма касетами, по 93 в кожному контейнері, були успішно поставлені на довготермінове столітнє зберігання”.

Перші 2 контейнери – це лише початок. Щоб перевезти і зашити в бетон усе відпрацьоване паливо Чорнобиля, знадобиться 10 років роботи. Ліцензію на промислову експлуатацію об’єкта вже готує державний регулятор – Держінспекція з ядерного регулювання.
«Ми цей об'єкт будуємо вже 21-й рік, і ми дуже раді, що вийшли на фінальний етап, завершення “гарячих” випробувань. Поки що в нас питань немає, ми очікуємо відповідний пакет документів для початку ліцензування даного об’єкта», - сказав "Голосу Америки" голова Держінспекції з ядерного регулювання Григорій Плачков.

Чому взагалі виникла потреба у будівництві нового сховища? Досі це паливо зберігали в старому, ще радянському, «мокрим» способом, охолоджуючи водою. Нове «холтековське», «сухого» типу – модерне і безпечне, кажуть на ЧАЕС.

«Нове сховище безпечніше існуючого за рахунок своєї конструкції. Паливо зберігається в сухих екранованих пеналах, вони герметичні, розташовані в бетонних модулях. Що ж до існуючого сховища, то воно застаріло і не розраховане на зберігання відпрацьованого палива сто років», - пояснив "Голосу Америки" начальник цеху з поводження з відпрацьованим ядерним паливом Денис Хоменко.

Тепер, кажуть українські посадовці, можемо бути спокійними: відпрацьоване паливо ЧАЕС зберігатиметься надійно.

Як зауважив голова ДАЗВ Сергій Калашник, «Наш підрядник американська компанія Холтек Інтернешнл має досвід поводження з цим ядерним паливом. Це сучасні технології. І оскільки наш підрядник - передова компанія на цьому сегменті ринку, то ми зараз озброєні сучасними технологіями по оперуванню і виконанню цих задач».