У Дніпропетровську створюють перший в Україні пересувний донорський пункт

У Дніпропетровську створюють перший в Україні пересувний донорський пункт

Змінювати підходи в донорстві вирішили на Всеукраїнському форумі волонтерів "Громада фест" у Дніпропетровську, передає dniprograd.org.

Організатор фестивалю Наталя Макуха зазначила, що дана актуальна тема попередньо обговорена і вже ведеться робота по обладнанню дніпропетровської станції переливання крові, тобто створюється перший в Україні пересувний пункт забору крові.

Волонтери заручлися підтримкою обласної влади і обласної станції переливання крові, та сподіваються, що ця робота буде завершена найближчим часом.

"Це досить революційне рішення. Весь світ іде шляхом, що станції переливання крові стають просто банками зберігання. А забор крові проводиться з виїздом чи то на підприємства, чи то в пункти навчання - ближче до людей, які готові здати кров. Тоді немає необхідності відриву від роботи тощо", - повідомляє Наталя Макуха.

Під час форуму волонтери обговорили потреби системної реорганізації служби крові: автоматизація та створення єдиної інформаційної бази на всіх станціях. Це дозволить оперативно дізнаватися про актуальні потреби в крові у різних населених пунктах, мобілізовувати донорів та розподіляти ресурси банків крові. На сьогодні в області є станції, що лише частково автоматизовані, - зазначає начальник обласної станції переливання крові.

Волонтери також працюють над створенням сайту обласної станції крові, єдиної довідкової та конкурсу соціальної реклами для популяризації донорства.