У Думі зареєстрували законопроект про заборону продажу препаратів для переривання вагітності

До Держдуми внесений законопроект, що встановлює заборону на продаж лікарських засобів для штучного переривання вагітності та систему штрафів за проведення абортів у приватних клініках. Про це повідомляється на сайті одного з авторів законопроекту, депутата Олени Мізуліной.

«Після медикаментозного переривання вагітності без лікарського нагляду можуть виникнути серйозні наслідки для здоров'я жінки. Цьому сприяють: недотримання термінів проведення медикаментозного переривання вагітності, використання не сертифікованих препаратів, а також протипоказання», - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Відзначається, що мета законопроекту полягає в тому, щоб так звані медикаментозні аборти проводилися в медустановах під контролем лікарів.

Також група депутатів внесла законопроект, про виведення абортів з системи ОМС та заборону їх проведення в приватних клініках. Згідно з документом, процедура штучного переривання вагітності буде доступна за рахунок коштів бюджету тільки за наявності медичних або соціальних показань. Вивільнені кошти пропонується направити на допомогу вагітним жінкам, які опинилися в складній ситуації.

За проведення абортів у приватних клініках пропонується штрафувати. Для громадян передбачено покарання у розмірі 150-200 тисяч рублів, для посадових осіб - 500-800 тисяч рублів, для юридичних осіб - від 500 тисяч до 2,5 мільйона рублів або адміністративне призупинення діяльності на строк до 90 діб.

У квітні в Думі не підтримали законопроект, внесений самарськими депутатами, про заборону безкоштовних абортів через претензії до тексту документа.

22 січня патріарх Кирило, виступаючи перед парламентаріями, запропонував винести аборти з системи ОМС. «Якби вдалося в два рази скоротити кількість абортів, у нас був би стійкий і потужний демографічний ріст», - підкреслив глава РПЦ. Тоді ж в комітеті Держдуми з питань сім'ї, жінок і дітей пообіцяли під час весняної сесії підготувати відповідний законопроект.

Джерело: http://lenta.ru