У Харкові знайшли унікальне послання

У Харкові знайшли унікальне послання

У Харкові під час ремонту в казармі військової частини знайшли послання від солдатів строкової служби, що адресоване нащадкам, передає gazeta.ua.

Лист датований 10 квітня 1962 року. Понад півстоліття аркуш паперу зі шкільного зошиту в лінійку зберігався у бляшанці з-під "Монпасьє".

Солдати, які міняли вікна у будівлі 53 роки тому, заховали коробочку у порожнину між віконною рамою та простінком.

Зміст листа, написаного російською мовою, невибагливий і непафосний, очевидно, тодішні армійці писали його не за вказівкою, а від душі.

"Дорогий товаришу! Ми, що нижче підписалися рядові Крамник І.М., Дашкевич І.А., Васковський Е. Яковлевич, Курбанов Хемра Ільмурадович, Касич В.В. ставили нові вікна, дуже просимо, коли їх мінятимуть, оприлюднити цього листа. Всі наші мрії та бажання однакові, тобто відслужити Батьківщині та віддати усі сили на якнайшвидшу побудову комунізму в нашій державі… Цікаво, в які часи ми житимемо, коли знайдуть цю записку. Із повагою до Майбутнього – рядові…"



Автори вказали свої адреси. Троє з них в той час жили в Білорусі, один в Туркменській РСР, і лише один з п'ятьох, Василь Касич – в нинішній незалежній Україні: село Ставне Великоберезнянського району Закарпатської області.

Блакитну бляшанку з папірцем знайшли, коли виламували в казармі старі віконні рами, щоб замінити їх на сучасні пластикові, розповів Віталій Щокін, робітник-будівельник.

"Ці порожнечі були забиті усім підряд. Сміттям, ватою, старими газетами. Ми їх читали, цікаво: про посівну, про жнива, найбільше – про Хрущова. І серед цього мотлоху була та баночка", - сказав він.