У Києві накрили конвертцентр з обігом у 800 млн грн

Фіктивні підприємства, через які відмивали кошти, реєстрували на громадян РФ.

Працівники Служби безпеки спільно з Держслужбою фінмоніторингу та МВС припинили у Києві протиправну діяльність «конвертаційного центру». Про це повідомили у прес-службі СБУ.

«Від початку року зловмисники вивели через нього у тіньовий обіг понад 800 мільйонів гривень, які належали державним підприємствам», – йдеться у тексті.

За повідомленням СБУ, кошти до «конвертцентру» надходили через кілька комерційних структур, які перемогли у тендерах на обслуговування цих державних підприємств.

«Потім гроші перераховувалися на рахунки створених шахраями фіктивних компаній та привласнювалися учасниками фінансової оборудки. Переважна більшість фірм для відмивання грошей була зареєстрована на паспорти громадян РФ. Така схема використана свідомо і, за задумом шахраїв, мала ускладнити пошук коштів та розслідування їхніх протиправних дій українськими правоохоронцями», – зазначили в СБУ.

У рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою группою) Кримінального кодексу, працівники СБУ провели обшуки в офісах «конвертцентру» та затримали організатора фінансової оборудки.

Згідно з текстом, правоохоронці вилучили 2 млн грн готівкою, ще 5 млн грн вдалося заблокувати на рахунках фіктивних фірм.

«Під час обшуків також вилучили документацію фіктивних підприємств, печатки, чекові книжки, комп’ютерну техніку, паспорти громадян РФ, систему управління рахунками «Клієнт-банк», бойові гранати та зброю з набоями», – завершили у повідомленні.

Источник: http://tyzhden.ua