"У Китаї проходить третій пленум 20го скликання Центрального Комітету Компартії" - Антон Швец

"У Китаї проходить третій пленум 20го скликання Центрального Комітету Компартії" - Антон Швец

В Китаї є така традиція, що 3 пленуми іноді бувають дуже важливими. Всі пишуть про третій пленум 11 скликання, коли Ден Сяопін почав захоплювати владу і розвертати Китай в сторону ринкової економіки. Але той пленум був у 1978, через два роки після смерті Мао. І треба було кудись повертати, бо політика Мао довела Китай до численних проблем.

Політика Сі також привела Китай до численних проблем, але ніхто не вмер. Тому очікувати різкої зміни курсу і якихось проривних рішень не варто. Буде углубіть, ускоріть і всяке таке інше.

Вся напрямки окреслені раніше і рухатися будуть саме по цим напрямкам. Компартія бажає щоб китайський бізнес інвестував туди куди скаже компартія(ШІ, виробництво хайтеку та передових технологій, «нові виробничі сили» для конкуренції в експорті, зброя і всяке таке інше). При цьому бізнес вже в курсі, що виджобуватися не варто, бо буде атата.

Китай розуміє, що вартість працівників зростає і драматично зростає собівартість виробництва, і тепер каже що проблему з профтехосвітою вже вирішено, тепер давайте виробляти науковців та прикладних спеців високого рівня. Пачками, бо їздити на спіонєрєнних технологіях вічно не вийде. Та і народжуваність падає, людей буде менше і вони будуть багатіші.

Не вірю, я і у якісь потужні кадрові зміни. Ніхто з поважних персон, як я казав, не вмер. Є якісь дивні чутки, що по результатах цього пленуму може підсилитися дружина Сі і її навіть можуть включити у склад Політбюро. Аналогічно не вірю. Подивимося наскільки добре я розумію Китай.

А шо Тайвань? Ну такі рішення приймають не на пленумах.