У Польщі протестують проти мотопробігу Нічних вовків

У Польщі протестують проти мотопробігу Нічних вовків

Улюблений мотоклуб Володимира Путіна "Нічні вовки", який іноді називають російським відповідником американських "Ангелів диявола", викликав хвилю протесту в Польщі.

Російські байкери планують проїхати через Польщу і в'їхати 9 травня в Берлін в ознаменування 70-ї річниці радянської перемоги над нацистами.

"Нічні вовки" користуються підтримкою Кремля і Російської православної церкви. Вони планують проїхати на своїх Harley-Davidson 6000 км по Росії, Білорусі, Польщі, Чехії, Словаччині та Австрії, перш ніж в'їхати в Берлін.

У мотопробігу, який повинен стартувати 25 квітня, будуть брати участь й інші російські мотоциклетні клуби. Байкери хочуть також робити зупинки в історично значущих місцях, включаючи Освенцім на півдні Польщі.

Частина поляків незадоволена тим, що байкери мають підтримку президента Путіна. Деякі польські газети у вівторок надрукували на своїх сторінках фотографії Путіна верхи на величезному триколісному мотоциклі Harley-Davidson Lehman Trike разом із байкерами в Криму в липні 2010 року.

Клуб "Нічні вовки" підтримував заклики повернути цей український півострів Росії, що і відбулося в минулому році.

"Попередження полякам"

Більше 10 тисяч поляків висловили свій протест проти в'їзду "Нічних вовків" у країну, підписавшись на сторінці Facebook, що має назву "Не дамо російським бандитам проїхати по Польщі!".

Один із співавторів цієї сторінки, байкер із Кракова Ярек Подворський каже, що "Нічні вовки" надають підтримку озброєним прихильникам самопроголошених ДНР і ЛНР на сході України.

"Чи не означає цей проїзд через Польщу попередженням полякам, чи це вже початок російської агресії?" - написав він на сторінці Facebook.

"Ми сподіваємося, що наші мотобрати, незалежно від клубної приналежності, поставлять їх на місце. Ми не злякаємося. Заблокуйте їм проїзд через Польщу! У них немає права перетинати польський кордон!" - сказано в заяві активістів.

Бліц-опитування, проведене телеканалом TVN, з'ясувало, що 52% опитаних жителів Польщі виступають проти російського мотопробігу.

Польська влада різко критикувала Росію за анексію Криму і втручання у внутрішні справи України.

Колишній заступник міністра закордонних справ Павло Коваль заявив, що уряд повинен поставити юридичні перепони, щоб не дати байкерам в'їхати до Польщі.

"Вони дражнять Польщу, і Польща повинна чітко показати, що розуміє ці наміри", - сказав пан Коваль.

      Поляки незадоволені тим, що байкери мають підтримку президента Путіна

Поїздка до Катині

Як заявив заступник міністра закордонних справ Рафал Тшасковський, російські байкери не подавали на польську візу, однак вони могли це зробити через іншу європейську країну, щоб отримати Шенгенську візу. За його словами, польські прикордонники повинні будуть вирішити, порушили байкери законодавство чи ні.

Є політики, які не згодні з такою постановкою питання. Колишній комуніст Лешек Міллер, який очолює опозиційну ліву партію Союз демократичних лівих сил, приводить у зв'язку з цим приклад польських байкерів, які їдуть до Катині на заході Росії, щоб вшанувати пам'ять 21 тисяч розстріляних там у 1940 році радянським НКВС польських офіцерів.

"Якщо Польща вирішить ввести заборону, то росіяни можуть зробити те ж саме з нашими байкерами, які їдуть до Катині", - сказав він.

Джерело: http://www.bbc.co.uk/