У Польщі триває другий тур голосування на президентських виборах

Під час першого туру, що відбувся 10 травня, жоден з кандидатів не зміг набрати більше 50% голосів.

До другого туру вийшли чинний президент Броніслав Коморовський і представник консервативної опозиції Анджей Дуда - від партії "Закон і справедливість".

За Анджея Дуду у першому турі проголосували 34,7% виборців, а за Броніслава Коморовського - 33,7%.

Опитування громадської думки, які проводили перед першим туром, прогнозували впевнену перемогу пану Коморовському, який сподівається залишитися на посаді президента на другий термін.

Повноваження президента у Польщі обмежені, проте він очолює збройні сили країни, а також має право накладати вето на нові закони.

62-річний Броніслав Коморовський прийшов до влади п'ять років тому, коли його попередник Лех Качинський загинув в авіакатастрофі під Смоленськом.

Пан Коморовський, який балотувався як незалежний кандидат, став союзником правоцентристської партії "Громадянська платформа", що править у Польщі з 2007 року.

Анджей Дуда презентує праву опозиційну партію "Закон і справедливість", на чолі якої стоїть Ярослав Качинський, брат-близнюк колишнього президента.

Президент Коморовський заявляє, що зможе забезпечити стабільність для Польщі у ці скрутні часи, коли у сусідній Україні тривають військові дії.


Броніслав Коморовський - прихильник подальшої інтеграції Європейського Союзу. Він також має більш помірковану позицію із соціальних питань, на відміну від пана Дуди, що виступає проти абортів, одностатевих шлюбів та ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення).

Анджей Дуда також скептичніше ставиться до ЄС і виступає за збільшення державної підтримки менш забезпеченим людям. Його підтримують мільйони поляків, які вважають, що практично безперервне зростання економіки, що тривало останні 25 років, ніяк не поліпшило їхнє життя.

Пан Дуда користується особливою популярністю у східних районах країни, поруч із кордонами з Україною і Білоруссю.

Восени цього року у Польщі відбудуться вибори до сейму, але президентські вибори можуть стати індикатором довіри виборців до правлячої партії "Громадянська платформа".

Джерело: http://www.bbc.co.uk/