У РФ продовжують займатися “улюбленою справою” – викривленням історичних фактів на власну користь

У РФ продовжують займатися “улюбленою справою” – викривленням історичних фактів на власну користь

У Росії вже починають приписувати собі основну заслугу в перемозі над Тевтонським орденом у Грюнвальдській битві 15 липня 1410 року, а польсько-литовські війська вони подають лише як своїх союзників у цій битві.

Про це на своєму сайті пише російське провладне військово-історичне товариство, на що звертає увагу польське видання Gazeta Wyborcza, інформують Патріоти України.

“За інформацією заснованого Путіним історичного товариства, російські лицарі перемогли хрестоносців в 1410 році. А що з поляками і литовцями?” – йдеться в статті видання.

На сайті товариства зазначається, що російські війська і їх союзники – литовці, чехи і поляки – здобули перемогу над тевтонцями.

“Смоленські полки витримали натиск лицарів Тевтонського ордена, що і вплинуло на результат битви”, – інформує російське товариство на своєму сайті з нагоди 605-ї річниці перемоги в цій битві.

Польський журнал підкреслює, що раніше ніхто не ставив під сумнів факт, що польсько-литовські війська розбили тевтонців в одній з найбільших битв Середньовіччя 15 липня 1410 року під Грюнвальдом (нині територія Польщі – ред.).

У цій битві брали участь Смоленські підрозділи (хоругви), але їх було тільки три – смоленсько-мстиславський, смоленсько-оршанський і смоленський.

Всі вони входили до складу сил Великого князівства Литовського, які налічували 40 хоругв.

Тим часом, польські війська налічували 51 хоругву, пише газета.

“Приписування смоленським полкам перемоги у битві, м’яко кажучи, є перебільшенням”, – йдеться у публікації.

Як продовжує видання, на інформацію російського товариства можна було б і не звертати особливої ​​уваги, якби не факт, що до його складу входять керівники історичних інститутів, керівники державних архівів і музеїв, а очолює його міністр культури РФ Володимир Мединський.

Товариство ставить собі за мету, зокрема, “сприянню державним інституціям російського суспільства у розробці та реалізації державної політики”, а також “вихованню громадян Росії, особливо молоді, в дусі любові, вірності і відданого служіння батьківщині”.

Газета підкреслює, що це товариство вже не перший раз підробляє історію.

Зокрема, минулого року воно збирало кошти на спорудження пам’ятника на кладовищі в Кракові 1,2 тис. в’язням-червоноармійцям, “убитим в польських концтаборах”.

Видання зазначає, що за даними цвинтарних книг, на цьому цвинтарі поховані тільки 174 червоноармійця, які померли від епідемії дизентерії, яка тоді мала місце в Кракові.

Згідно української історіографії, під Грюнвальдом 605 років тому польсько-литовсько-руські війська розгромили війська Тевтонського ордену.

За приблизними оцінками, польсько-литовсько-руські війська налічували 39 тисяч, а Тевтонського ордена – 27 тисяч.