У Ризі Україна отримає 1,8 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС

Під час саміту Східного партнерства у Ризі очікується підписання Меморандуму про порозуміння щодо третього пакету макрофінансової допомоги від ЄС Україні в розмірі 1,8 млрд євро.

Про це у середу повідомила прес-служба представництва Євросоюзу в Україні.

Підписання заплановане на п'ятницю, 22 травня.

Четвертий саміт Східного партнерства буде проходити 21 – 22 травня 2015 року в столиці Латвії Ризі.

Саміт збере разом лідерів Європейського Союзу, держав-членів ЄС, а також лідерів Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови та України.

"Під час саміту віце-президент Європейської Комісії пан Домбровскіс підпише меморандум про порозуміння щодо останнього (третього) пакету макрофінансової допомоги від ЄС Україні в розмірі 1,8 млрд євро разом з українськими представниками – міністром фінансів Наталією Яресько та головою Національного банку України Валерією Гонтаревою" - йдеться у повідомленні.

"Остання макрофінансова допомога надійде услід двом подібним програмам у розмірі 1,61 млрд євро, виданими протягом травня 2014-го та квітня 2015 років", - додали у прес-службі.

У представництві ЄС вказали, що загальна макрофінансова допомога Україні складає 3,41 млрд євро, що є найбільшою фінансовою допомогою третій країні за такий короткий період.

Напередодні саміту Східного партнерства у Ризі Брюссель та Київ однозначно заявили, що більше не відкладатимуть запровадження повноцінної зони вільної торгівлі.

Із 1 січня 2016 року вона запрацює так, як це передбачається Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

Вже відомо, що на саміті Східного партнерства не буде заявлено про запровадження безвізового режиму з Україною.

В адміністрації президента України висловлювали надію, що без віз українці зможуть подорожувати до Європи на початку 2016 року.

Джерело: http://www.bbc.co.uk/