У Росії залишилося мало часу для прориву на полі бою - Bloomberg

У Росії залишилося мало часу для прориву на полі бою - Bloomberg

Російська армія на сьогодні досягла обмежених успіхів на фронті проти українських військ, які зазнають нестачі зброї та боєприпасів. Це стало викликом для Путіна, оскільки в міру надходження західної зброї ЗСУ та зростання втрат армії РФ перевага росіян починає губитися, вважає видання. 

У статті наголошується, що спроба ЗС РФ відкрити новий фронт у Харківській області вже виглядає авантюрою, яка не досягла мети – створення так званої буферної зони вздовж кордону. Україна завдає дуже великих втрат російським військам у боях навколо міста Вовчанськ.

Також Росія трохи просунулися вперед на Донеччині після взяття стратегічної Авдіївки, і вже кілька тижнів намагаються захопити ще один ключовий населений пункт у регіоні - Часів Яр.

"Російська стратегія виснаження сил України є дуже дорогою та кривавою для самої російської армії. Вона може призвести до надмірного виснаження сил з російського боку, що, у свою чергу, дає українцям шанс на контрнаступ", - вважає видання.

Журналісти нагадують, що Путін наполягає на тому, що його військові цілі незмінні, і що Росія воюватиме стільки, скільки буде потрібно для перемоги в Україні. У цей же час перед Україною та західними союзниками стоїть виклик збереження спроможності до опору у війні.

Із надходженням зброї від США Путіну доводиться стикатися зі зміною відносин союзників України, які послаблюють обмеження на завдання ударів по території РФ.

"Перспективи Росії здобути перемогу значно зменшилися внаслідок відновлення поставок зброї та допомоги. Росія, можливо, має найбільшу кількість солдатів, але багато її першокласної бронетехніки було знищено, і на відновлення армії до рівня 2022 року підуть роки", – заявив старший. науковий співробітник із питань наземних воєн Міжнародного інституту стратегічних досліджень Бен Баррі.

"Безумовно, обидві сторони стикаються з величезними проблемами, особливо у питанні заміни загиблих та поранених військовослужбовців. Зеленський підписав новий закон про мобілізацію, який знижує призовний вік, хоча проблема з кадрами залишається актуальною для української армії", - йдеться у публікації.

Одним із можливих сценаріїв цієї війни є виснаження російської армії, що може дозволити ЗСУ потім перейти в наступ. Тобто повториться ситуація 2022 року, коли російська армія активно наступала у першій половині року. Потім, у липні-серпні, через великі втрати її наступ застопорився (при цьому російська влада мобілізацію не оголошувала, покладаючись на приплив добровольців), після чого ЗСУ перейшли в наступ, звільнивши значну частину Харківської та Херсонської областей.