У Румунії будують найбільшу базу НАТО у Європі

У Румунії будують найбільшу базу НАТО у Європі

На території Румунії почали будувати найбільшу базу НАТО в Європі, вартість будівництва якої складає 2,5 мільярда євро. Про це пише видання Еuronews.

Військовий об’єкт являє собою розширення авіабази Mihail Kogălniceanu. База буде мати площу у 2800 гектарів і загальний периметр у 30 кілометрів.

На базі зможуть постійно проживати до 10 тисяч військовослужбовців НАТО і членів їхніх сімей.

База у повіті Констанца буде обладнана злітно-посадковими смугами, ангарами для літаків, об’єктами для зберігання та розміщення озброєння, паливно-мастильних матеріалів, тренажерами, школами, дитячими садками, магазинами та лікарнею.

Спільний об’єкт України та НАТО у Польщі

Україна та Північноатлантичний Альянс створять спільний навчальний центр JATEC (NATO-Ukraine Joint Analysis, Training and Education Centre) на території польського міста Бидгощ.

Генсек НАТО додав, що спільний центр у Польщі потрібен не лише Україні, а й НАТО.

Столтенберг не розкрив деталі щодо роботи Центру, додавши, що він полегшить процес обміну досвідом.

Відбулася перша зустріч проєктної команди із запуску JATEC.

JATEC як багаторічна програма є важливим компонентом Комплексного пакета допомоги НАТО, тож необхідно забезпечити належну ресурсну підтримку роботи Центру для забезпечення реалізації амбітних цілей, що їх перед собою ставлять ініціатори створення проєкту.

Розширення НАТО

Швеція офіційно стала новим 32-м членом Північноатлантичного Альянсу.

Швеція подала заявку на членство в НАТО у 2022 році після початку повномасштабної російсько-української війни, і більшість членів Альянсу швидко ратифікували її.

Проблеми виникли з двома країнами — Туреччиною та Угорщиною.

Проте уряд прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана зіткнувся з тиском з боку союзників по НАТО, які вимагали від нього якнайшвидше схвалити вступ Швеції до Альянсу.

Анкара змінила своє рішення після згоди представників ЄС на поновлення переговорів про вступ Туреччини до союзу та послаблення американських санкцій на продаж військових технологій.

4 квітня 2023 року Фінляндія офіційно стала 31-м членом НАТО.

Фінський уряд зазначив, що таке рішення ухвалили з міркувань безпеки, оскільки країна має досить протяжний кордон із Росією – понад 1300 кілометрів.

З приєднанням Фінляндії до НАТО кордон країн-учасниць союзу з Росією збільшується більш ніж удвічі. Досі він становив 1215 кілометрів.