У Сенаті хочуть голосувати за виклик українського свідка у справі Байдена і "Буризми"

У Сенаті хочуть голосувати за виклик українського свідка у справі Байдена і "Буризми"

У Сенаті можуть поставити на голосування питання, чи викликати колишнього українського дипломата Андрія Теліженка у справі щодо роботи сина Джо Байдена в Україні. Теліженко у США виступає головним джерелом заяв за темами буцімто втручання України у вибори президенти у США 2016-го року та ін. Голова сенатського комітету з питань внутрішньої безпеки і урядових справ, республіканець Рон Джонсон ініціював перше голосування, щоб зобов’язати Теліженка свідчити у справі, до якої причетна українська енергетична компанія «Буризма».

Андрій Теліженко – колишній співробітник посольства України у США. Раніше він заявляв, що українське посольство намагалось втрутитись в американські вибори. Посол України у США Валерій Чалий називав подібні заяви неправдою.

У неділю Джонсон надіслав листа членам комітету, де йдеться про його «намір призначити засідання, аби розглянути питання щодо голосування в комітеті», щоб зобов’язати свідчити колишнього консультанта компанії Blue Star Strategies, який, за словами Джонсона, раніше працював представником “Буризми” у США.

«Як частина нинішнього розслідування, комітет отримав урядову інформацію, яка вказує на те, що Blue Star Strategies намагалась отримати вигоду від членства Гантера Байдена у Раді директорів «Буризми», - написав Джонсон у листі членам комітету.

У відповідь сенатор-демократ Ґері Пітерс повідомив Джонсона, що він – проти такого запиту. На його думку, це може сприяти Росії у поширенні дезінформації.

Численні оглядачі пов'язали ініціативу Джонсона із поверненням Джо Байдена до президентської гонки після перемоги у Південній Кароліні. Критики президента США Дональда Трампа наполягають, що наполягання адміністрації на проведенні в України розслідувань щодо роботи у "Буризма" Гантера Байдена та буцімто втручання з України у вибори у США переслідували виключно мету завдати шкоду шансам Джо Байдена на виборах.

Більшість у Сенаті – за республіканцями, то ж без підтримки демократів їм потрібна проста більшість, аби зобов’язати свідків свідчити у Сенаті.

Сенатор-республіканець Джонсон повідомив, що Теліженко погодився співпрацювати з сенаторами, втім його стримує угода з компанією про нерозголошення даних. Щоб обійти угоду про нерозголошення даних, сенат має зобов’язати Теліженка свідчити.