У Швеції відбудеться фестиваль українського кіно

У Швеції відбудеться фестиваль українського кіно

20 квітня Стокгольмі відкриється Перший північний український кінофестиваль. Про це повідомляє gazeta.ua.

Подія буде відбуватися кожного понеділка, протягом п'яти тижнів буде представлено п'ять сучасних та класичних українських фільмів, які відображають актуальний стан українського кінематографу. Кіномани зі Швеції та інших скандинавських країн отримають можливість побачити новітнє українське кіно та підтримати українців.

Фестиваль проходитиме в кінотеатрі Zita Folkets Bio (Биргер Ярлсгатан 37, Стокгольм).

Фестиваль відкриється фільмом "Брати: Остання сповідь" (2014), в основі сценарію якого лежить шведський роман Hummelhonung ("Джмелиний мед"). У цьому фільмі, події відбуваються в українських Карпатах замість Вестерботтену, як в оригінальному романі. Культурні паралелі та напружений конфлікт здатен викликати однаковий інтерес у шведів і в українців. Дискусію з режисером фільму Вікторією Трофіменко вестиме один із найвідоміших кінокритиків Швеції.

Відкриття заходу відвідають міністр культури Швеції та інший політичний істеблішмент скандинавської країни.

Ключовим фільмом у програмі фестивалю став один із найвідоміших українських фільмів - "Тіні забутих предків" (1964) - історія любові, ненависті й містики. Ця історія любові, ненависті й містики вже давно стала класикою.

Програма також включає в себе такі фільми, як визнаний критиками фільм "Плем'я", що став призером багатьох фестивалів (2014), кримськотатарська драма "Хайтарма" (2013), що розповідає про напружену боротьбу однієї людини із системою, а також глибоко трагічний фільм "Поводир" (2014), який став лідером в українському прокаті 2014 року.

Фестиваль є некомерційною ініціативою Українського інституту в Швеції у співпраці з Ukraine Research Group та за інформаційної підтримки Посольства України у Швеції. Організатори планують зробити захід щорічним. Усі зібрані кошти буде пожертвувано на гуманітарні потреби постраждалих від агресії на Сході України людей.