У Швейцарії триває референдум про спрощене отримання громадянства

У Швейцарії триває референдум про спрощене отримання громадянства

У Швейцарії в неділю проходить референдум про зміну жорстких правил отримання громадянства. Пом'якшення стосуються іммігрантів в третьому поколінні - тобто людей, що народилися в Швейцарії і є онуками іммігрантів.

Зараз людина, яка народилася на території конфедерації, не отримує громадянство автоматично. Громадяни інших країн зазвичай чекають 12 років, перш ніж можуть подати заяву на отримання швейцарського паспорта.

Крім того, для цього потрібно пройти кілька тестів та інтерв'ю, мета яких - встановити, наскільки людина обізнана на традиціях Швейцарії.

При цьому остаточне рішення щодо присвоєння громадянства ухвалює міська рада, яка іноді спирається на думку спільноти - тобто сусідів - і має право задавати кандидату будь-які питання про Швейцарію та її культуру.

Нові правила, які можуть бути затверджені за результатами голосування, дозволять іммігрантам в третьому поколінні уникнути цієї бюрократії.

Вони стосуватимуться людей молодше 25 років, чиї батьки та батьки батьків постійно жили в Швейцарії.

Прихильники введення пом'якшеннь кажуть, що неправильно вимагати від людей, які прожили все життя в країні, доказів того, що вони інтегровані в суспільство.

Критики поправок вважають, що вони призведуть до подальших послаблень і врешті-решт дозволять всім негромадянам, їх у Швейцарії близько 25%, легко отримати швейцарський паспорт.

На плакатах противників реформи зображена жінка в мусульманському одязі, а слоган говорить, що зміна правил призведе до ісламізації держави.

За останні 30 років в Швейцарії вже тричі намагалися пом'якшити правила отримання громадянства, але поки що безрезультатно.

Як стати швейцарцем

Критики чинних правил отримання швейцарського громадянства кажуть, що ці правила обмежують права народжених в Швейцарії дітей та онуків мігрантів.

У деяких кантонах Швейцарії громадяни мають право брати участь в ландсгемейнде - голосуванні щодо міських питань на площі. Це одна з найстаріших збережених форм прямої демократії в світі.

Вони виростають в Швейцарії, поруч з однолітками-швейцарцями, але без громадянства, що неминуче тягне за собою юридичні наслідки.

"У моїй школі були діти без швейцарського громадянства", - розповідає прихильник спрощення процедури Стефан Еглі. "І мені завжди було цікаво, чому у нас різні права: вони тут народилися і виросли, як і я. Чому наприклад мені можна голосувати, коли мені виповнюється 18 - а їм ні?" - розмірковує він.

Деякі прихильники пом'якшення закону визнають, що могли би пройти тест на громадянство, але не хочуть.

"Питають про політику, про село, про те, кого ти знаєш, чим займаєшся, чому хочеш стати швейцарцем", - розповідає Кріс Таттерселл, який приїхав до Швейцарії з Британії.

Пан Таттерселл подав на громадянство після 12 років життя в Швейцарії і пройшов тест.

"Для будь-кого, хто прожив тут якийсь час, і, для тих, у кого є бажання і мотивація, стати швейцарцем буде легко ... якщо, звичайно, він не посвариться з сусідами", - зауважує чоловік.