"У Сполучених Штатах наближається велика ротація в Об’єднаному комітеті начальників штабів" - Валерий Калниш

"У Сполучених Штатах наближається велика ротація в Об’єднаному комітеті начальників штабів" - Валерий Калниш

Цього року спливає термін перебування в ньому на керівних посадах тих, хто був призначений у 2019 році. Тож, штаб полишать вісім найвищих військових керівників. Окрім голови Об’єднаного комітету начальників штабів Марка Міллі – одного з самих відомих в Україні американських генералів – у відставку підуть очільники армії, флоту, корпусу морської піхоти та, можливо, військово-повітряних сил. Також змінюються троє вищих оперативних командувачів: глави Північного командування, Космічного командування та Кіберкомандування.

Вже зараз називається три кандидатури фаворитів на посада начальника Об’єднаного комітету, з яким, зокрема буде в разі необхідності, спілкуватися і главком Залужний.

В контексті нового очільника найчастіше згадується генерал Військово-повітряних сил Сі К'ю Браун, який зараз і очолює ВПС США. Він пілот-винищувач, обіймав посаду командувача військами на Близькому Сході, в Тихому океані. Він перший темношкірий, який зайняв посаду начальника штабу ВПС, і був призначений на цю посаду того ж літа, коли протести Black Lives Matter охопили країну. Це нічого не говорить про його бойові та стратегічні якості і. сподіваюся, критерієм відбору президентом США Джозефом Байденом буде не намагання підіграти лівацьким поглядам, а саме відбір за професійними якостями.

Ще один кандидат - генерал морської піхоти Девід Бергер, який зараз обіймає посаду командувача Корпусу морської піхоти. Дехто починає вигадувати приводи для його призначення. Наприклад Politico акцентує увагу на тому, що коли президент призначав командуючих на посади і проводив персональні співбесіди, то з Берґером розмова йшла 90 хвилин, тоді як інтерв'ю Брауна тривало лише 40. Довша співбесіда, звичайно, не означає, що він отримає роботу. Більш того, джерела вказують на те, що Бергер трохи балабол, в той час як Браун – аналітик.

Кар'єрний офіцер піхоти, Бергер командував військами в Іраку, Афганістані та на Тихому океані. Проте в деяких військових колах його вважають суперечливим. А саме за його бачення переформатування морської піхоти. Він вважає правильним відмовитися від важкого озброєння на користь легшої, що надасть швидкості військам.

І третя кандидатура - генерал армії Лаура Річардсон. Зараз вона очолює Південне командування США. Вона одна з 10 жінок, які коли-небудь мали звання генерала або адмірала з чотирма зірками. Пілот вертольота, Річардсон раніше служила генералом-командувачем Північної армії США та командувала штурмовим вертолітним батальйоном в Іраку. Вона також була військовим помічником колишнього віце-президента Ела Гора та представником армії в Конгресі.