У справі Марківа італійський суд заслухав перших свідків

У справі Марківа італійський суд заслухав перших свідків

25 травня 2014 року представники ОРДО повідомили, що під Слов’янськом у селі Андріївка були вбиті італійський журналіст Андреа Роккеллі та його перекладач – громадянин Росії Андрій Миронов.

30 червня 2017 року італійські правоохоронці затримали українського військового, заступника командира взводу батальйону оперативного призначення ім. Кульчицького Віталія Марківа за підозрою в причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі в травні 2014 року біля Слов’янська, в Донецькій області.

Італійські правоохоронці арештували його в аеропорту Болоньї. Туди Марків із дружиною приїхав у відпустку до своєї матері, яка живе в області Марке. Тепер сім’я загиблого в зоні бойових дій на Донбасі італійського фотокореспондента вимагає від України компенсацію в розмірі 500 тисяч євро.

Український військовий відкидає усі обвинувачення і заперечує свою причетність до загибелі Роккеллі й Миронова.

23 листопада, в Італії відбулося судове засідання у справі українського нацгвардійця Віталія Марківа. 

Саме сьогодні італійський суд заслухав двох свідків. "Ними стали правоохоронець, який розпочинав слідство, одразу після отримання повідомлення про загибель Андреа Роккеллі і власник фабрики "Зевс Чераміка", - повідомив Городецький.

За словами журналіста, перший свідок розповів про спілкування з посольством Італії в Україні щодо вивозу тіла загиблого та отримання його речей, а також підтвердив, що українські правоохоронці зразу ж відкрили кримінальне провадження за фактом смерті журналіста.

Другий свідок розповів про структуру фабрики, розміщення бойовиків та української армії, пошкодження, які отримала фабрика внаслідок бойових дій.

Крім того, сьогодні у процес вступили два адвокати, які захищатимуть Україну в цивільному позові. Після цього сторони обвинувачення та захисту запропонували суду долучити до справи взаємно погоджені свідчення, зокрема й зібрані захистом під час перебування в Україні. У разі потреби окремих свідків викликатимуть до суду для дачі додаткових свідчень чи пояснень.

Адвокат Марківа підняв питання щодо пропозиції української сторони про створення спільної слідчої групи, на яку італійська прокуратура не відгукнулася. Натомість прокурор зазначив, що "така пропозиція надійшла лише після арешту Віталія, а попередньо всі запити італійців ігнорувалися Україною".

Також адвокат Марківа запропонував суду провести огляд місця трагедії, щоб зрозуміти, чи є вірогідною гіпотеза про прицільний вогонь з Карачуна. Прокурор зазначив, що не розуміє, що саме може дати такий огляд. З цього приводу суддя наразі не ухвалила ніякого рішення, повідомив журналіст.

Наступне засідання відбудеться 30 листопада. На ньому буде заслуханий свідок - французький журналіст Рогелон. На засідання 14 грудня будуть заслухані всі свідки італійські журналісти.