У США - найбільше з 2008 року падіння банку

У США - найбільше з 2008 року падіння банку

Один із 20 найбільших банків США Silicon Valley Bank, активи якого на кінець 2022 року перевищували 200 млрд дол, зіткнувся з масштабним відтоком депозитів і перейшов під управління Федеральної корпорації із страхування депозитів. Це друге найбільше падіння банку за всю американську історію, кажуть оглядачі.

Після того, як банку не вдалось розмістити нові акції на 2,25 млрд дол. в середу, щоб покращити стан свого балансу, в четвер акції банку впали в ціні на 60% і вкладники почали активно забирати свої кошти з банку. В середині дня в п'ятницю, за вказівкою влади Каліфорнії, Федеральна корпорація із страхування депозитів США, державна установа, що відповідає за страхування депозитів, перебрала управління банком, йдеться в заяві корпорації.

Діяльність банку здебільшого зосереджувалась в Каліфорнії, а серед клієнтів було багато високотехнологічних компаній, стартапів, компаній з венчурним капіталом, а також медичних компаній.

Федеральна корпорація оголосила про те, що застраховані депозити фізосіб буде виплачено. А от корпорації побоюються, що не зможуть отримати свої кошти. Один із клієнтів банку, компанія Сamp, оголосила про розпродаж зі знижкою 40%, щоб убезпечитись від фінансових потрясінь, через закриття банку, повідомляє Fox.

Хоча більшість аналітиків не передбачають, що це падіння заторкне інші банки, багато хто вказує на складнощі банків, діяльність яких надміру сконцентрована на фінансуванні стартапів та цифрових активах.

Про добровільну ліквідацію банку, який займався кредитуванням у криптовалюті заявила компанія Silvergate, пише CNN. В компанії пояснюють таке рішення падінням вартості цифрових активів, а також регуляторними змінами.