У Тель-Авіві звучать сирени

У Тель-Авіві звучать сирени

1. У Тель-Авіві вперше в ході нинішніх боїв з Ісламським джихадом (PIJ) звучать сирени, попереджаючи про загрозу ракетного обстрілу

По Ізраїлю було запущено понад 350 ракет

З них 94 впали в секторі Газа, а ще 29 впали в Середземне море, в тому числі дві біля Тель-Авіва

Залізний купол перехопив 162 снаряди (95,9% успіху в перехопленні снарядів, випущених у бік населених пунктів).

Передсезонний товариський футбольний матч між Ювентусом і Атлетіко Мадрид скасовано.

Ізраїльські села поблизу з сектором Газа евакуюють.

2. Ізраїльські винищувачі обстріляли п'ятиповерхову будівлю в місті Газа.

Авіаудар стався після попереджувального удару безпілотника «стук у дах», який мав на меті дозволити людям у будівлі втекти.

Загиблих внаслідок удару немає.

Ізраїльські військові заявляють, що в будинках Ісламський джихад зберігає зброю, наполягаючи, що завдає ударів лише по цілям, пов’язаним з терористичним угрупованням.

Єдина електростанція в Газі зупинилася через атаки

3. Начальник військового відділу Гази генерал Німрод Алоні в інтерв'ю каналу 12 News:

ЦАХАЛ має ще багато цілей Палестинського ісламського джихаду, щоб вразити.

Я не бачу причин змінювати оперативний план.

Це операція проти PIJ — було зрозуміло, що ми зосереджені на PIJ, на жодному етапі ХАМАС не був частиною картини. ХАМАС також вирішив, я б сказав, мудро не втручатися.

Коли це вирішить політичний ешелон, ми, звичайно, зупинимося.

Уже на цій стадії моральний і, безумовно, фізичний удар по PIJ, який думав, що може уникнути загрози в зоні охоплення Гази — удар по командирам і активістам, до якого він не був готовий — уже на цьому етапі завдав серйозної шкоди, вплинув на групу і ускладнить її діяльність у майбутньому.

4. Жертви

21 людина в Ізраїлі госпіталізована: 13 після падіння, коли бігли до укриття, шістьох через симптоми тривоги

Троє отримали поранення, з них двоє військових

Міністерство охорони здоров'я в секторі Газа повідомляє, що 15 людей були вбиті і 125 поранені в результаті ізраїльських авіаударів. Серед загиблих 5-річна дівчинка та 23-річна жінка.

Також серед убитих є командир Палестинського ісламського джихаду на півночі Гази Тайсір Джабарі.

Армія оборони Ізраїлю стверджує, що серед загиблих є кілька оперативників PIJ.

5. Внутрішні комунікації:

Очікуються нові протести на окупованому Західному березі річки Йордан та в Єрусалимі з вимогою припинити ізраїльський обстріл

Командувач армії Авів Кохаві зазначає, що Ізраїль має дві цілі операції:

по-перше, запобігти всім атакам,

а по-друге, критично атакувати організацію «Ісламський джихад» тут, в Юдеї та Самарії, і в усіх інших секторах.

Міністр оборони Бенні Ганц погрожує лідерам «Ісламського джихаду», які не перебувають у секторі Газа:

«Керівництво «Ісламського джихаду», яке сидить за кордоном у ресторанах і зупиняється в готелях Тегерана, Сирії та Лівану, відірване від свого народу. Ці лідери серйозно шкодять засобам існування жителів Гази на тлі нинішньої ескалації насильства, і вони також заплатять за рахунком».

Лапід провів дистанційну нараду з місцевою владою. Міністр фінансів зі структурами, які мають забезпечити ізраїльтян необхідною допомогою.

Лапід запросив лідера опозиції Нетаньяху на брифінг з безпеки.

Лідер Ra'am Мансур Аббас робить свої перші публічні коментарі, заявивши, що його ісламістська партія не впливає на рішення щодо безпеки, які приймає уряд.

«Ми виступаємо проти будь-якої війни, у якій є невинні жертви, але ми не маємо впливу на військові операції. Ми в Кнесеті, щоб працювати на арабське суспільство, а не впливати на зовнішню політику та політику безпеки Держави Ізраїль».

О 22:30 Лапід скликає кабінет безпеки вищого рівня.

6. Реакція світу

Великобританія закликає до «швидкого припинення» насильства в секторі Газа.

«Сполучене Королівство підтримує Ізраїль і його право захищати себе», – заявила міністр закордонних справ Ліз Трасс у Twitter.

«Ми засуджуємо терористичні групи, які ведуть вогонь по мирному населенню, і насильство, яке призвело до жертв з обох сторін. Ми закликаємо до швидкого припинення насильства».

Росія закликає до «максимальної стриманості».

«Ми з глибоким занепокоєнням спостерігаємо за розвитком подій», - йдеться в заяві прес-секретаря МЗС Марії Захарової, додаючи, що Москва закликає «всі залучені сторони проявити максимальну стриманість».

«Нова ескалація була спричинена обстрілом ізраїльської армії сектору Газа 5 серпня, на що палестинські угруповання відповіли проведенням масованих і невибіркових бомбардувань ізраїльської території».

Прокатарські ЗМІ назвали реакцію Росії звинуваченням ізраїльтян в ескалації нападу на Газу.

Ізраїльські не дають оцінок.

Кампанія палестинської солідарності (PSC) у Південній Африці рішуче засудила «безглузду атаку Ізраїлю на Газу».

«Ми висловлюємо співчуття сім'ям усіх вбитих боягузливими окупаційними силами, особливо сім'ї п'ятирічного Алаа Абдулли Ріяада Каддума. Батько і шестирічний брат Алаа також отримали поранення в результаті нападу. Життя палестинців, у тому числі життя дітей, є предметом виборчої агітації в Ізраїлі. Лапід не стурбований тим, що його напад на переважно біженців, які живуть у Газі – в’язниці під відкритим небом – спрямований на спровокування ще більшого насильства».

Президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі висловив сподівання, що спокій у секторі Газа буде відновлено найближчим часом

«Ми працюємо з нашими партнерами, щоб відновити мир і стабільність у секторі Газа»

Туреччина засудила авіаудари, заявивши, що «неприпустимо, щоб мирні жителі, включаючи дітей, втрачали життя під час нападу».

«Ми глибоко стурбовані зростанням напруги в регіоні після нападів. Ми наголошуємо на необхідності припинити ці події, перш ніж вони переростуть у нову спіраль конфлікту», - йдеться в заяві МЗС.

Міністерство закордонних справ Кувейту «найрішучіше» висловило «засудження агресії, розпочатої ізраїльськими окупаційними силами в Газі.

«Ця жорстока агресія є продовженням злочинів, скоєних окупаційними силами», — додав уряд Кувейту, назвавши дії Ізраїлю «грубим порушенням норм міжнародного права».

Колишній прем'єр-міністр Пакистану Імран Хан звинуватив Ізраїль у прагненні «підпорядкувати» палестинців за допомогою своєї величезної військової сили, щоб «усунути» тих, хто хоче відстоювати свої права та закликати до припинення ізраїльської окупації.

У Північній Ірландії ірландська націоналістична партія Шінн Фейн, яка прагне відділитися від Великої Британії та об’єднатися з Ірландією, закликала уряд Ірландії «чинити максимальний дипломатичний і політичний тиск через Європейський Союз і його роль у Раді Безпеки ООН у відповідь на останню хвилю ізраїльської агресії проти Гази».

США заявили, що Ізраїль має право на самооборону.

ЄС, Жозеп Боррель: «Ізраїль має право захищати своє цивільне населення, але необхідно зробити все можливе, щоб запобігти ширшому конфлікту, який в першу чергу вплине на цивільне населення з обох сторін і призведе до нових жертв і страждань»

Катар, Йорданія, Іран, Палестина та представник ООН – засудили операцію.

ОАЕ, Бахрейн і Марокко – поки утрималися від реакції.

7. Мирні переговори

«Ісламський джихад» відкинув пропозицію Єгипту щодо тимчасового припинення вогню з Ізраїлем

«Настав час відповісти на злочини окупації», — каже джерело PIJ

Ран Кохав, речник ізраїльської армії, також заявив, що Ізраїль не веде жодних переговорів і готується до того, що операція триватиме тиждень.