У Європарламенті відклали виділення коштів українським АЕС

У Європарламенті відклали виділення коштів українським АЕС

22 члени Європарламенту підписали спільний лист до Європейського банку реконструкції та розвитку та Європейської комісії з вимогою відкласти кредитування українських атомних електростанцій.

Про це повідомляє прес-служба Національного екологічного центру України, передає Еспресо.TV.

Члени Європарламенту закликають Україну запровадить повноцінну транскордонну оцінку впливу на навколишнє середовище в умовах продовження роботи атомних енергоблоків у понадпроектний термін.

Євродепутати прийняли це звернення після зустрічі з представниками європейських неурядових організацій CEE Bankwatch, Greenpeace і Nuclear Transparency Watch.

"Продовження роботи ядерних реакторів несе в собі підвищені ризики аварій з потенційними руйнівними впливами на довкілля та людей в Україні та за її межами", - йдеться у зверненні.

Відповідно до Конвенції UNFCC про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті, при підготовці рішення про прийнятність продовження роботи АЕС понадпроектно повинна здійснюватися оцінка впливу на навколишнє середовище.

Це зобов'язання і є умовою надання кредитів ЄБРР і Євроатому. Однак українське Мінприроди досі не вимагає від НАЕК "Енергоатом" проведення такої оцінки.