"У здоровому глузді та твердій пам'яті" - Роман Донік

"У здоровому глузді та твердій пам'яті" - Роман Донік

Ніхто з притомних військових та тих хто розуміється на війні, не те що не хочуть, а навіть не думають про політику під час війни. Не те щоб не думають, а бояться тієї політики, як чорт ладана.

Бо політика то про емоції. Про те як подобатися. А війна то про цифри, втрати, страждання. Про смерть майже в кожній сім'ї.

 Військові оперують цифрами. А політики зобов'язані ці цифри військовим забезпечити. Коли військові кажуть - нам потрібно 300 тис особового складу, їм не важливі емоції. їм потрібні 300 тис чоловіків та жінок зі зброєю та в формі. Хто буде проти цього, та які емоції будуть в суспільстві, то не клопіт війська. То клопіт політиків.

Зброя та форма, то теж клопіт політиків. І ротації, відпустки, звільнення, то теж клопіт політиків.

Перед тим як когось відпустити з лінії зіткнення, треба кимось замінити.

 Нема де готувати людей? А чому ви вирішили що це проблема військових? В нас армія стала в 4-6 разів більше. При самому гарному розкладі, треба в 4-6 разів більше навчальних центрів. Навіть більше з урахуванням інтенсивності.

Але в нас по перше загроза ракетних ударів, а це значить треба не в 4-6 разів більше великих центрів, а в 40-60 малих розосереджених. А тут друга проблема. Полігони/стрільбища, то вже не земля МО, бо земля МО вся відома та використовується. А треба в рази більше. А то в основному земля або приватна, або державна. А ще розміщення тих всіх людей. І теж з урахуванням розосередженості. Не в землю закопати, а з нормальними умовами.

І це політика. Бо голови ВЦА, то політика. Територіальні громади то політика.

 Військовим насрати скільки коштує снаряд. Або куряче яйце. Військові знають що для оборони треба Х снарядів, а для наступу Y. Війна з таким ворогом як РФ це чиста математика. Кількість боєприпасів, дальність ураження, логістика.

І де політики будуть брати ті снаряди то не клопіт військових. і де брати людей до війська то теж клопіт політиків.

Закони не працюють, поліція не допомагає, не мають права перевіряти документи? Але то теж політика.

 І коли військовий каже - мені не вистачає особового складу, снарядів, засобів розмінування, запасів та резервів то не політика. То задача для політиків. Прийняти закони, домовитись з союзниками, знайти гроші, знайти геніїв та забезпечити. Оце єдність.

 Але коли політики кажуть - ми не дамо вам більше людей бо це вдарить по рейтингам, не дамо зброї та боєприпасів бо проїбали полімєри, вирішуйте питання тим чим є, то це вже політика. Оце і є боротьба за рейтинги. Це вже не цифри. Бо не можна на війні силами неповного стрілецького взводу виконати задачу механізованої роти. Можна спробувати, але то з області дива і майже гарантовано буде не успіх а втрата людей. І той хто не погоджується з політиками, той не стає політиком. Це просто військовий, який вирішує питання в довгостроковій перспективі. А от той хто розуміє неправоту та наслідки, але бере під козирьок, то і є політик. Бо переймається рейтингами. І це проблема.

 Так це працює. Кожен повинен займатися своїм ділом. Кожен повинен робити те, на чому він розуміється. У військових зараз дуже важка робота при поганих вихідних даних. В умовах тотального дефіциту та нестачі робити те, на що треба в рази більше ресурсів. І кожен військовий знає, що його вимоги до політиків правильні і ґрунтовні. Бо кожен військовий оперує тільки тим що йому дають політики. І менш за все вони хочуть зараз стати тими, у кого війська будуть завтра вимагати те що їм треба.

 Просто кожен повинен сумлінно робити свою частину суспільного договору. Військові - воювати. Політики створити закони, які потрібні для перемоги в цій війни та забезпечити її. І не зглядуватися на рейтинги свої чи чужі, не рахувати як, та що, може відбитися на майбутніх виборах. Бо може не бути де вибиратися. Країни не буде.