Убивство казахського опозиційного журналіста в Києві загострює відносини між Україною та Казахстаном - Le Monde

Убивство казахського опозиційного журналіста в Києві загострює відносини між Україною та Казахстаном - Le Monde

Убивство опозиційного журналіста було скоєне двома громадянами Казахстану, можливо, пов'язаними з казахськими спецслужбами.

Коли Айдос Садиков, казахський опозиційний журналіст, був убитий пострілом у голову за кермом свого автомобіля серед білого дня в центрі Києва 18 червня, поруч з ним була його дружина Наталія. Це вбивство з політичних причин.

«Ми їхали у дворі нашого будинку, коли я побачила чоловіка в темній кепці, окулярах і з бородою, який направляв на нас пістолет з глушником», — розповідає вона. «Я крикнула "Айдос, пригнись", але в цей момент куля розбила водійське скло і потрапила в нього». Після тринадцяти днів перебування в реанімації 55-річний журналіст і батько трьох дітей помер від отриманих травм 2 липня.

Невдовзі українські слідчі встановили особи підозрюваних — двох громадян Казахстану. Мейрам Каратаєв і Алтай Джаканбаєв прибули до Києва 2 червня і зняли дві квартири, щоб стежити за Айдосом Садиковим, а потім убили його за наказом «невстановленої особи», як стверджує українська прокуратура. Потім підозрювані втекли до Молдови.

Їхні зв'язки зі спецслужбами Казахстану, розкриті казахськими журналістами, підживлюють припущення, що вбивство було замовлене з найвищих рівнів держави. За даними незалежного ЗМІ «Республіка», Мейрам Каратаєв спочатку працював у місцевій поліції, потім у спецназі в Костанайській області, після чого продовжив службу в Алмати.

Інший підозрюваний, Алтай Джаканбаєв, був пов'язаний з Комітетом національної безпеки, головною службою безпеки країни, як стверджують журналісти Радіо Азаттик, казахстанського філіалу американського ЗМІ Radio Free Europe. Після Молдови він повернувся до Казахстану, де 21 червня здався поліції, а Мейрам Катаєв, який досі перебуває у розшуку, був оголошений у розшук в Україні.

Астана заперечує свою причетність і зв'язки нападників з національними службами безпеки. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв відреагував на наступний день після вбивства, запевнивши, що «офіційні органи Казахстану готові долучитися до розслідування, щоб допомогти розкрити правду».

Але немає жодної гарантії, що двоє підозрюваних коли-небудь постануть перед судом. Поки українська влада готова висунути їм обвинувачення, Астана не бажає видавати Алтая Джаканбаєва, який здався. Голова Сенату заявив, що його екстрадиція до України неможлива, оскільки «національне законодавство не дозволяє цього в принципі».

Це вбивство затьмарило відносини між Україною та Казахстаном, які до цього часу були досить мирними, незважаючи на те, що ще у 2014 році українська влада надала Айдосу Садикову статус політичного біженця.

Перебуваючи у вигнанні, він запустив свій канал BACE у Telegram, YouTube та інших соціальних мережах, набравши понад півтора мільйона підписників. Запеклий критик казахської влади, журналіст здебільшого писав про місцеві демонстрації, особливо ті, що відбувалися в Жанаозені, нафтовому місті на сході країни, де часто проходять протести робітників.

Переслідуваний у Казахстані за свою діяльність, Айдос Садиков провів два роки у в'язниці з 2010 по 2012 рік за «порушення спокою», а його дружина Наталія Садикова, також журналістка, ризикувала потрапити до в'язниці за «наклеп». Тому вони вирішили поїхати в Україну у 2014 році. Це не завадило казахській владі уважно стежити за ними. Восени 2023 року пара була оголошена в розшук Астаною за «розпалювання ненависті».

Наталія Садикова переконана, що це було політичне вбивство. «Виконавцем цього замаху є президент Казахстану, пан Токаєв», - написала вона у Facebook ввечері в день нападу. «Як тільки він прийшов до влади (у 2019 році), Токаєв спробував домовитися з посередниками про підкуп Айдоса. Вони пропонували нам гроші, щоб ми припинили критику. Але Айдос був непоступливим, тому став заклятим ворогом режиму».

Зараз відносини між двома країнами стоять на паузі.