"УКРАЇНІ СЛІД НАДАТИ ПРОТИКОРАБЕЛЬНІ РАКЕТИ, - The Washington Post" - Олег Шарп

"УКРАЇНІ СЛІД НАДАТИ ПРОТИКОРАБЕЛЬНІ РАКЕТИ, - The Washington Post" - Олег Шарп

Слід визнати, що більшість західних урядів стали на бік України і деякі відреагували жорстко - видання наводить як приклад британського міністра закордонних справ Джеремі Ханта.

Однак Путіна може задовольнити тільки відповідь Трампа, який піддав критиці європейських союзників, Мексику, Роберта С. Мюллера та CNN, але так й не виступив з прямим докором на адресу Росії. Замість цього, коли в понеділок його запитали про інцидент, він відповів: "Нам, як би там не було, не подобається те, що відбувається", даючи зрозуміти, що і Україна, і Росія винні однаково. Найгучніша офіційна заява, нагадує газета, прозвучала з вуст Ніккі Хейлі, посла США в ООН, яка готується залишити свій пост.
Подібна реакція далека від адекватної. США мають рішуче рухатися в напрямку стримування подальшої агресії з боку Росії та відновлення права України спрямовувати свої кораблі через Азовське море і Керченську протоку. Російським портам пригрозити санкціями. Україні слід надати протикорабельні ракети, які дозволять їй краще захищатися.
Далі... Путінська агресія має вплинути на той прийом, який йому надасть Трамп на саміті G-20 у Буенос-Айресі, - вважає редакція видання, вказуючи, що Трамп повинен відмовитись звід устрічі з Путіним. 


Дослівно: "Якщо ж він візьме участь у двосторонній зустрічі, він має почати її, вказавши російському лідерові, що його напад на Україну неприйнятний і матиме наслідки. Якщо цього не буде зроблено, він переконає Путіна у тому, що подальша агресія проти України не коштуватиме йому нічого з боку нинішнього американського президента".
* * * 
NB. Місцеві ЗМІ і певна частина американської спільноти наразі чинять дуже сильний тиск на Трампа з тим, щоб він більш жорстко відреагував на подіїї у Керченській затоці. За моїми даними, Трамп вже провів консультації з цього приводу з Ангелою Меркель та головою Пентагону. Очікую його більш сильної реакції на це у ході саміту "Двадцятки". Щонайменше, публічної вимоги негайно звільнити наших моряків.

І ще трохи обнадійливого, але поки не очевидного:
1. Від двох незалежних джерел отримав інформацію, що наші моряки можуть бути звільнені через деякий час після показового "суда", у ході якого провина буде покладена на "злочинну українську владу", яка "підставила" своїх військовослужбовців. Путін дуже боїться нових санкцій, але прагне "зберегти обличчя", задовольнившись перфоменсом для внутрішнього споживання. Але повторюю - спрогнозувати дії цього вурдалака не може ніхто. І ще... Треба усвідомлювати, що така ситуація рано чи пізно все одно б виникла - і чим раніше ми знайдемо алгоритм її вирішення, тим надійніше убезпечимо себе від загроз у майбутньому.

2. Що стосується протикорабельних ракет, це питання дійсно почало вирішуватись у прискореному темпі, і Київ має шанс отримати їх вже навесні.

3. Таке враження, що американські медіа більше турбуються про Україну, аніж "наша" четверта влада.

4. Але переможемо.