"Україна - буфер між двома геополітичними монстрами" - Олена Монова

"Україна - буфер між двома геополітичними монстрами" - Олена Монова

Вирішила все ж таки написати щось розлоге по темі бебебе між Байденом і Путіним, бо будь-яке бебебе між цими двома джентльменами неминуче позначиться і на геополітичних розкладах в цілому, і конкретно на нас з вами зокрема. Бо Україна й надалі є буфером між двома геополітичними монстрами.
Буде багато тексту, ібо да.
З чого все власне почалося. 17 березня у інтерв’ю ABC news Президент США Джо Байден заявив, що президент Росії Владімір Путін зіткнеться з наслідками за втручання у президентські вибори в 2020 році. А напередодні, 16 березня, Головне розвідувальне управління США опублікувало звіт про іноземне втручання у вибори 2020 року, в якому йдеться про те, що президент Росії Владімір Путін курував масштабні зусилля, спрямовані на очорнення кандидатури Джо Байдена. Під час інтерв'ю Байден сказав, що попереджав Путіна про можливі наслідки під час телефонної розмови в кінці січня.
Далі пряма мова:
— Він заплатить ціну. Ми довго розмовляли, він і я... Я знаю його відносно добре. І розмова почалася з того, що я сказав: «Я знаю вас, і ви знаєте мене. Якщо я встановлю, що це сталося, то будьте готові». Ціну, яку він заплатить, ви побачите невдовзі.
На запитання ведучого, чи думає Байден, що президент Путін убивця, президент США відповів ствердно: «Так». За даними джерел у Держдепартаменті, наступного тижня США оголосять санкції, пов'язані з втручанням у свої вибори.
Тепер про те, яким боком це дотичне до нас.
Офіс директора національної розвідки США (ODNI) опублікував звіт про втручання в американські вибори в 2020 році, до якого, зокрема, була причетна Росія. На переконання розвідки, втручання у вибори США було затверджено безпосередньо російським президентом Володимиром Путіним. Розвідка має інформацію, що Путін наглядав за діями (had purview over the activities) депутата Верховної Ради України Андрія Деркача, якого США згодом визнали російським агентом. «Ми вважаємо, що Путін тримав під наглядом діяльність Андрія Деркача — українського депутата, який відіграв значну роль у впливі Росії на вибори. Деркач пов’язаний із російськими посадовцями і з російськими спецслужбами», — йдеться в документі.
За оцінкою розвідки, Кремль здійснив операції впливу на передвиборчу кампанію в США, основною задачею яких було підірвати довіру суспільства до виборчого процесу та посилити соціальний і політичний розбрат у США.
В документах, зокрема, стверджується, що до цих дій була причетна російська розвідка, ціла низка підконтрольних Кремлю ЗМІ, мережі тролів, а також особи, пов’язані з Україною — зокрема, депутат Верховної Ради Андрій Деркач.
Так, той самий, який невтомно виносить на загал якісь плівки, які вже обстібали в соцмережах і назвали «дірками Плівкача». Американська розвідка стверджує, що ці плівки були частиною спланованої кампанії з втручання у вибори США, яку тримав під контролем Путін, і мали на меті довести корупційні дії Байдена в Україні.
От саме на це, тобто на розгортання медіакампанії щодо начебто корупційних зв’язків Джо Байдена та його сім’ї з Україною, розвідка США звертає особливу увагу. Натомість український депутат Андрій Деркач, Костянтин Килимник, який мав зв'язки із ФСБ, та їхні соратники намагались використати впливових людей у США та медіа, щоб поширити свою історію серед американських посадовців та суспільства, йдеться в звіті розвідки. Зокрема, Деркач та його соратники зустрічались та надавали документи наближеним до Білого дому особам, намагаючись переконати їх розпочати розслідування, найняли фірму для лобіювання серед американських посадовців та пробували встановити контакт із декількома високопоставленими чиновниками США.
Також у документі йдеться про те, що Росія прагнула підірвати громадську довіру до процесу голосування та викликати сумніви в перемозі Джо Байдена навіть після закінчення виборів.
З тих подій, що розгортаються просто зараз на наших очах, стає очевидним, що Байден не збирається шукати дружби з Путіним. Навпаки, він намагатиметься поставити Путіна у ті рамки, які дозволять зробити так, щоб Росія припинила деструктивну діяльність як по відношенню до США, так і по відношенню до інших країн. Як конкретно це буде відбуватись, наразі не може знати ніхто, окрім хіба що Байдена і дуже вузького кола наближених осіб.
Наразі Байден тільки завершує формування своєї Адміністрації. Але на відміну від Трампа у Байдена не буде жодних сумнівів у тому, що з Путіним треба бути жорстким. Але не подарує Байден не лише Путіну. Сподіваюся, що оті плівки рішуче запхають Деркачу в дірку (пардон якшошо), а самого Деркача кудись взагалі подалі, щоб він перестав нарешті тягатись тут скрізь, як бздо по кальсонах. Та ще й сидіти в парламенті. Правда, виколупнути його звідти буде нелегко, ще раз дякуємо мудрому наріду за отой весь абізяннік в Раді.
Наразі ми можемо радіти, що маємо потужного стратегічного партнера і гарні відносини з ним, починаючи ще з 1991 року. Якби ще й до Нормандського формату США приєднались, було би взагалі феншуйно. Так, я завжди прошу у Всесвіту багато, і так, часто це спрацьовує. Може і цього разу, вай нот.