"Україна - це..." - Віктор Бобиренко

"Україна - це..." - Віктор Бобиренко

Говорю студентам:

- Карта — не територія. Світ є сам по собі. А ваше уявлення про світ — це лише карта світу.

Це як в кабінеті географії: є адміністративна карта України, фізична, ландшафтів, грунтів, економічна. Штук 15ть різних. Кругом Україна. Але на кожній карті — інша.

У кожної людини — своя Україна.

У когось з ОПи — це просто місце, де можна заробити. У когось — поцарствувати і нацарювати.

Для путіна Україна це юго-западний фєдєральний округ.

Для цивілізованого світу — це місце, де цивілізацію боронять від орди.

Україна — у кожного своя.

Але націю творить спільне бачення.

Тому чим більше тих, у кого його карта схожа на мою — тим швидшою буде перемога.

Що ж для мене Україна?

Україна це... Коли ти усвідомлюєш, що більшість твого народу наївні як підлітки. Ведуться на різну попсню, популізм. Сміються з дешевих жартів, від яких тебе коробить. Але ти знаєш: іншого народу в тебе нема. Пробуй змінити хоча б молодь.

Україна це... Коли ти розумієш, що те, що навибирають наївні - доведеться розгрібати потім на Майдані чи на війні. І живи з цим. Готуй і своїх дітей розгрібати.

Україна це... Коли ти старший на барикаді біля будинку профспілок. І барикаду зносять беркути. І ти думаєш чомусь:

- ну от, завтра скажуть що знесли барикаду. А хто на ній був старшим? Так Бобиренко ж. А, ну тоді ясно...

І тут крик:

- Могилянка біжить на підмогу, Могилянка — виявляється студенти Могилянки дізналися про штурм, метро було закрите і вони бігли кілька годин з Лівого берега на підмогу.

І вривається свіже підкріплення і держаками від лопат б’ють беркутів. І хтось дуже рєзкій за моєю спиною колотить. Повертаюся глянути хто це. А це мій син!!! Найстарший син! Тільки 18 стукнуло. І вистояли. І думаєш:

- гідність передається генетично, чи вихованням?

Україна це... Коли наймолоший, Богдан, говорить зі мною в перші дні великої війни з еміграції (встигли в перший день вискочити):

- татусь, а скільки ти йосіянців сьогодні впив?

- жодного синочку

- а сьось ти там йобись?

Україна це... Коли ти знаєш, що найулюбленіше у твоїй сім’ї — це подорожувати разом. І кругом цікаво: в Харківському зоопарку, біля Львівської ратуші, у Затоці і в Одесі. Коли бачиш, як радісно твоїм молошим дітям на Джарилгачі. Як Вовік у Кирилівці вчиться на мілині плавати, як їх вражає велич Дніпра.

Україна це... Коли ти мрієш, що поїдеш з дітьми в Крим і здерешся з ними на Демерджі, чи спустишся в Кизил-Коба. І поїси в Бахчисараї справжнього шурпо у старого кримли.

Україна це... щастя, яке розпирає груди, коли ти зі своїми студентами піднявся на Говерлу. Ти в 10й раз - вони вперше, але ти у захваті від їх захвату.

Україна це... Коли ти сплавляєшся байдарками зі студентами Сеймом. І запах річки, літа, піщаних пляжів і кущів у протоках зашептують тебе...

Україна це... Коли навесні бузковий запах жалить кропиву. А сади висипають білим цвітом. А восени човгати по жовтому листю і вбирати в себе запах лісу. А як воно — просто будь де їхати по країні милій і просто вражатися від краси, якої ніде більше нема...

Україна це... Коли поїхав на стажування у Вашингтон на два місяці. Але вже через місяць хочеш додому. А коли в’їзджаєш в Україну — серце калатає так само, як коли вперше цілувався.

Україна це... коли ти плачеш, бачачи скільки прапорів на цвинтарях і усвідомлюєш, що це ще не все. Коли сам не кровожерливий, але підпишешся під кожним прокльоном нелюдам.

Україна — це... Гідність. Армія. Мова. Віра.

Віра у неминучість перемоги. Вистражданої.

Україна це... Півтори тисячі років існування. І багато було зайд. І де вони?

Місія України — нищити імперії. Залишилась одна.

З Днем Незалежності, незламні!

Слава Україні!