Україна-Канада: економічні перспективи

Україна-Канада: економічні перспективи

Нульові митні тарифи – серед основних бонусів для українських постачальників до Канади.

Київ – Україна у списку пріоритетів для Канади щодо розвитку міжнародної торгівлі і співробітництва. Про це кажуть у посольстві Канади в Україні. Хоча Угоду про вільну торгівлю між Україною і Канадою ще не підписали, сторони вже вивчають умови майбутньої співпраці, а у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України називають перспективні напрямки для українського експорту до Канади. Серед них – шоколоад, харчові продукти, кондитерські вироби, спиртні напої, соки, ікра та олія.

Угода про зону вільної торгівлі між Україною і Канадою парафована – всі положення узгоджені, але вона ще не підписана. Після того, як угоду підпишуть, товари, котрі мають українське походження, можуть скористатися преференціями доступу до ринку Канади, а це нульові митні тарифи, однакові можливості для участі у державних закупівлях для українських та канадських постачальників у канадському уряді, відсутність митних чи інших зборів на електронні товари, які розповсюджують через інтернет.

Головна умова – преференції отримують лише ті товари, які будуть визначені як українські чи канадські. За словами начальника відділу торговельних переговорів та доступу до ринку Міністерства економічного розвитку і торгівлі Ольжани Рукас, інноваційним є принцип декларування походження товару.

«Для кожного товару є код, де можна подивитись які умови треба виконати, щоб товар вважався преференційним. Не потрібні сертифікати про походження, що видають торгово-промислові палати або митні органи» – розповідає Ольжана Рукас.

Із моменту набуття чинності угоди ввізні мита на сільськогосподарські та промислові товари будуть скасовані (окрім декількох виключень).

radiosvoboda.org