"Україна не отримає в поточному році в цілому $3,6 млрд від МВФ, Світового банку та ЄС" - Влад Пономар

"Україна не отримає в поточному році в цілому $3,6 млрд від МВФ, Світового банку та ЄС" - Влад Пономар

Причина в рішеннях Конституційного Суду і Верховної Ради. Через дії цих органів результати антикорупційних реформ та очищення банківського сектора, які проводилися в рамках колишніх програм з МВФ, можуть бути фактично нівельовані.

Ймовірність отримання Україною не те, що двох, навіть одного траншу кредиту МВФ до кінця 2020р, на сьогодні можна вважати нульовою, підтвердили кілька високопоставлених українських чиновників. А отже, не варто чекати і кредитних коштів Світового банку та ЄС, які прив`язані до програми МВФ. В цілому Україна не отримає для бюджету близько $3,6 млрд: $1,4 млрд від МВФ, $1 млрд від Світового банку та 1,2 млрд євро від ЄС.

МВФ детально поінформований про ситуацію довкола НБУ і ніяких "різких рухів" з боку кредитора очікувати немає підстав.

Як зазначається, для МВФ важливо, щоб політика регулятора не змінювалася. Серед причин, за якими перегляд програми з МВФ поки не проводиться, - незрозуміла ситуація з роботою антикорупційних органів. Крім того, на завершальній стадії розгляду в КСУ питання про конституційність закону про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Якщо буде визнано порушення Конституції, то не ясно, як бути з прийнятими за 8 років рішеннями ФГВФО, в тому числі і по Приватбанку.

Але сьогодні радник Зеленського з економічних питань Олег Устенко продовжив брехати:
«Паузи у співпраці немає, точно можна сказати, що ми не на паузі. Ми досі не отримали транш, оскільки є цілий ряд технічних проблем, виникає питання, пов'язане з фінансуванням дефіциту бюджету на поточний рік. Потрібно брати десь гроші. Альтернатива МВФ — це виходити на зовнішні ринки і позичати дуже дорого», — підкреслив радник.

Влад Пономар