Україна оголошує про наступальні операції на півдні країни, - The New York Times

Україна оголошує про наступальні операції на півдні країни, - The New York Times

Українські військові оголосили в понеділок про початок наступальних операцій на кількох дільницях уздовж лінії фронту в Херсонській області на півдні України, можливо, сигналізуючи про початок широкого та довгоочікуваного контрнаступу, спрямованого на повернення територій, захоплених Росією.

За словами українських військових та цивільних чиновників, у понеділок різко загострилися бої вздовж лінії фронту, і український уряд заявив, що його військові "прорвали першу лінію оборони окупантів під Херсоном".

Українські військові також заявили у понеділок, що завдали удару по великій російській військовій базі за російськими лініями фронту в Херсонській області, знищивши її. Перевірити ці заяви одразу не вдалося.

По всій Херсонській області, столиця якої стала першим великим містом, яке впало перед російськими військами після вторгнення президента Путіна в Україну в лютому, у понеділок на фоні боїв відключилися електричні мережі, і російські ЗМІ повідомили про евакуацію з міст у цьому районі.

Представник оборонного відомства США підтримав ідею про ескалацію наступу України на півдні, сказавши: "Оголошений наступ показує прагнення українців до прогресу на полі бою". Чиновник, який говорив на умовах анонімності, щоб не обговорювати секретні військові питання, додав, що Пентагон, як і раніше, обережно ставиться до того, чи достатній нинішній військовий потенціал України для досягнення значних успіхів.

Залишалося незрозумілим, чи це початком південного контрнаступу, про який Україна повідомляла протягом кількох місяців, чи продовженням ударів на півдні, які Україна завдавала протягом останніх кількох тижнів.

Молодший сержант Дмитро Писанка, український солдат, що служить на Херсонському фронті, сказав, що наш наступ триває.

"Я не знаю, що і як буде далі, але поки що все йде за планом", - сказав він у текстовому повідомленні.

Місцевий лідер російських проксі у Херсоні Кирило Стремоусов заявив у понеділок російському державному інформаційному агентству ТАСС, що повідомлення про можливий наступ українських військ є "фальшивкою".

Повідомлення про активізацію бойових дій з'явилися після того, як генеральний директор МАГАТЕ оголосив, що група експертів-ядерників відвідає ЗАЕС, розташовану на північ від Херсонщини.

На уряд президента Зеленського чиниться тиск з метою розпочати контрнаступ, щоб витіснити російські війська з Херсона та із західного берега Дніпра до того, як сезон дощів зробить поля брудними та непрохідними або європейська підтримка ослабне на тлі зростання цін на енергоносії. З травня Україна неодноразово подавала сигнали про початок наступальних операцій, але практично не змінювала позиції.

У понеділок українські військові були обережні. Прес-секретар південного військового командування Наталія Гуменюк заявила, що Україна розпочала "наступальні дії на багатьох напрямках на півдні України". Пізніше вона опублікувала заяву, в якій йдеться про таке: "Будь-яка військова операція вимагає тиші", і "всім потрібно набратися терпіння".